Danmarks første ‘Master of Wine’ er vinmager på Frederiksdal

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 03/03/2019

Foto: PR/Frederiksdal

Jonas Tofterup er, som Winelab.dk kunne breake i fredags, den første dansker, der har gennemført vinverdenens hårdeste vinuddannelse, ‘Masters of Wine’. Siden høsten i 2018 har han også været winemaker hos Frederiksdal Kirsebærvin, hvor han afløste tyske Jens Heinemeyer.

»Jeg tog fuldt over i 2018. Det tager lidt tid at forstå stevnskirsebærret og det lollandske terroirs potentiale. Det er noget anderledes end vindruer«, siger Jonas Tofterup.

På andre fronter har det været nemmere at forfine Frederiksdals vine fra dag ét. Fx har han sat Frederiksdals ikoniske Rancio produktion i et fast system efter andalusisk forbillede. Og så har han arbejdet på at gøre likøren mere elegant, hvilket kan smages fra de aftapninger, der kommer på markedet i 2019.

Foto: PR/Frederiksdal

En drømmestart og økologiske forsøg

Høsten 2018 på Frederiksdal var noget af en drømmestart, fortæller Jonas Tofterup. Sommeren var ekstraordinært varm, så bærrene var ekstremt modne, og selve vinificeringen gik helt efter bogen, så der var plads til nye eksperimenter.

»Vi er i gang med at konvertere en lille plantage til økologisk kirsebærproduktion. Derfra lavede vi en masse forsøg. Min drøm er klart at tilføje en let og elegant kirsebærvin til Frederiksdals portefølje af klassiske kirsebærvine. Med de forsøg, som vi har i ståltankene fra 2018, tror jeg bestemt, at det vil lykkedes«, siger han.

Frederiksdal Kirsebærvin blev startet i 2006 af godsejeren Harald Krabbe, kokken Jan Friis-Mikkelsen og journalisten og vinentusiasten Morten Brink Iwersen. Alle kirsebærrene bliver dyrket på Frederiksdal Gods på Lolland.

Annonce

Annonce

Til forsiden…