Brasilien – Sydamerikas nye fremadstormende vinland

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 02/02/2012

Brasilien har i disse år enorm vækst i stort set alt. Befolkningstal, økonomi og velfærd. Også vinproduktionen er kommet mere i fokus, selvom de to naboer, Chile og Argentina, er løbet med al opmærksomheden indtil videre.

Brasilien er ikke hvad det har været. Landet har nemlig fået en økonomisk og politisk stabilitet, der har løftet hele landet og gjort specielt mellemklassen mere velhavende. Ikke overraskende betyder det blandt meget andet, at mellemklassen har fået råd til at drikke mere vin, og derfor er der i disse år et øget fokus på vin. Både landets egen produktion og væksten i importen fra andre vinproducerende lande. Det nyder især portugisiske vinhuse godt af, fordi Brasilien siden kolonitiden – og ikke mindst på grund af sproget – har haft en særlig tilknytning til Portugal.

Druehøsten er i gang. I de tropiske egne af Brasilien kan der høstes vin to gange om året. Foto: Wines of Brasil

Små vinproducenter i få vinområder

Over 83.700 hektar dyrkes med vin i Brasilien, men kun godt 5.000 hektar dyrkes med Vitis vinifera som er vintypen i den traditionelle vinproduktion. De resterende marker er tilplantet med spisedruer og amerikanske druetyper, som ikke leverer vin af særlig høj kvalitet.

Der er cirka 1.100 vinhuse i Brasilien. Vinproduktionen er primært baseret på små familiebrug, der ejer under to hektar.

Brasiliens vinområder:

 • Rio Grande do Sul (mest, koncentreret, moderne)
 • Serra Gaúcha
 • Campanha (Fronteira)
 • São Francisco dalen (tæt på ækvator)
 • Planalto Catarinense
 • Vale do Rio do Peixe
 • Serra do Sudeste

De mousserende vine spås at have et stort potentiale for vinlandet Brasilien. Foto: Wines of Brasil

Leder efter sin identitet

Brasiliens vinproduktion leder i øjeblikket stadig efter sin egen identitet. Landet har ikke sin egen »nationaldrue« på samme måde som Argentina, der har taget druen Malbec til sig, eller Chile, der har adopteret den franske drue Carménère. I Brasilien er der masser af kendte – primært franske og italienske – druesorter, men endnu ingen rød tråd i landets identitet. Sandsynligvis også derfor, at landet ikke for alvor har slået sig fast i forbrugernes bevidsthed.

Mousserende vine kan dog være en vej for Brasilien. Flere producenter har skabt gode mousserende vine, og mange vinkritikere og producenter tror, at her ligger en af fremtidens muligheder. Store internationale firmaer har forlængst slået sig ned i Brasilien. Eksempelvis tror Möet & Chandon på mulighederne i det store sydamerikanske land.

Vinmarker i det højtliggende vinområde, Serra Gaúcha. Foto: Wines of Brasil

Brasiliansk vin har godt fat i danskerne

De otte største aftagere af brasiliansk vin i 2011 målt i mængde

 1. Colombia (18%)
 2. USA (14%)
 3. Japan (12%)
 4. UK (11%)
 5. Holland (5%)
 6. Kina (7%)
 7. Tyskland (6%)
 8. Danmark (3%)

Kilde: Wines of Brasil

Det følgende overrasker dig sikkert: Sammenlignet med indbyggerne i de andre store aftagerlande drikker danskerne faktisk mest brasiliansk vin målt pr. indbygger. Danmark med cirka 5,5 mio. indbyggere aftager godt og vel 3% af Brasiliens vineksport. Der er langt til næste konkurrent på listen, Holland, der med en befolkning cirka 3 gange større end vores kun aftager under 5% af Brasiliens vineksport målt i antal flasker.

En del af forklaringen er naturligvis, at den brasilianske vineksport stadig er meget lille. Omvendt bakker Danmarks høje placering på listen over aftagerlande op om billedet af, at vi i Danmark har et af verdens mest diverse vinmarkeder, hvor vi som forbrugere har adgang til vin fra stort set alle vinproducerende lande. Sydamerikansk vin er dog i forvejen stærkt repræsenteret i Danmark, da både vine fra Chile og Argentina indtager store og voksende andele af de flasker vin vi sætter til livs her i landet. Det spændende spørgsmål er, om Brasilien kan tage afsæt i danskernes hang til sydamerikansk vin og i fremtiden vil præge markedet i samme høje grad som netop Chile og Argentina.

Selvom vi i Danmark aftager en pæn portion af de brasilianske vine, så kræver det et mindre detektivarbejde at finde frem til dem. Haller Vine er en af de få vinimportører med et lille udvalg fra landet. Støder du på andre brasilianske vinhuse repræsenteret i Danmark, er du meget velkommen at skrive det i kommentarfeltet nedenfor.

Anmeldte vine fra Brasilien

Lidio Carraro Quorum 2005

BedÝmmelse: 5/6 stjerner

Lidio Carraro Quorum 2005

Rødvin fra Lidio Carraro, Encruzilhada do Sul i Brasilien, Forhandles af Haller Vine, 482,50 kr.

Vidunderlig duft af kirsebær og blomme, æterisk og vedholdende. Smagen er rund, balanceret og veldrejet. Virkelig skøn vin i et højt prisleje, der forpligter. Læs anmeldelse…

Agnus Merlot

BedÝmmelse: 5/6 stjerner

Agnus Merlot 2008

Rødvin fra Lidio Carraro, Encruzilhada do Sul i Brasilien, Forhandles af Haller Vine, 77,50 kr.

Røde bær og træ i duften, som også er lidt »blodig«. Saftig smag med masser af fylde, træ og afrundede tanniner. Flot glas vin til prisen fra et tilmed halv-eksotisk vinland. Læs anmeldelse…

Da’Divas Chardonnay 2009

BedÝmmelse: 5/6 stjerner

Da’Divas Chardonnay 2009

Hvidvin fra Lidio Carraro, Encruzilhada do Sul i Brasilien, Forhandles af Haller Vine, 119,00 kr.

Duft med mineralsk frugtighed, tilsat sød lakrids. Modne frugter i smagen, frisk æble- og pæresødme, igen pakket ind i en lakridsfylde, som giver vinen mange anvendelsesmuligheder. Læs anmeldelse…

Da’Divas Merlot/Cabernet Sauvignon

BedÝmmelse: 4/6 stjerner

Da’Divas Merlot/Cabernet Sauvignon 2006

Rødvin fra Lidio Carraro, Encruzilhada do Sul i Brasilien, Forhandles af Haller Vine, 105,00 kr.

Parfumeret frugtighed og floral duft, der går igen i smagen domineret af mørke bær, tørre tanniner og en god portion syre. Absolut en vin til maden. Læs anmeldelse…

Annonce

Til forsiden…