Henschke – når ‘New World’ har 150 år gamle rødder

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 31/03/2019

Fakta om Henschke

Har vinmarker i Eden Valley (underområde i Barossa Valley) samt Adelaide Hills.

Areal
Dyrker ca. 100 hektar med Shiraz, Pinot Noir, Merlot Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Chardonnay og Riesling.

Vigtigste enkeltmarker
Hill of Grace og Mount Edelstone.

Importør
H.J. Hansen Vin

Selvom Australien opfattes som ‘New World’ rent vinmæssigt, så var vinproduktionen godt i gang i flere områder allerede for over 150 år siden. Faktisk finder vi også her nogle af verdens ældste – og tilmed upodede – vinstokke, som stadig leverer druer til vine, som naturligvis sælges til skyhøje priser.

Et af de vinhuse, som har rødder, der går længst tilbage, er det Henschke i Eden Valley i Barossa, som i dag ejes og drives af sjette generation af Henschke-familien. Med over 150 år gamle rødder er Henschke i dag et moderne og meget prestigefuldt vinhus, som internationalt duellerer med Penfolds om at skabe Australiens mest eksklusive vine.

Den første flaske Henschkevin blev solgt helt tilbage i 1868. I flasken var en blanding af Shiraz, Riesling og formentlig Grenache og Mataro, det australske synonym for Mourvèdre fra Sydrhône.

Henschkeejendommen blev udbygget og udviklet op gennem 1860’erne, og det var også i disse år, at den sagnomspundne vinmark Hill of Grace blev plantet. Dengang var den dog ejet af Stanitzkifamilien, som senere i 1891 solgte vinmarken til Paul Gotthard Henschke.

Netop Hill of Grace er sammen med Mount Edelstone med vinstokke fra 1912 de to mest ikoniske og historiske vinmarker hos Henschke. De bidrager til at adskille Eden Valley som et særligt underområde af Barossa Valley, hvor det køligere klima og højtliggende vinmarker leverer noget markant andet, end de typisk mere jævne og overmodne Shirazvine i Barossa.

Gnadenberg Lutheran Church rejser sig for enden af kultmarken Hill Of Grace.

Hill of Grace – Australiens mest hypede enkeltmarksvin

Vinmarken Hill of Grace består af forskellige parceller på i alt blot 4 hektar. Siden 1958 har Hill of Grace leveret druerne til enkeltmarksvinen af samme navn udelukkende på Shiraz. Cyril Henschke var hjernen bag vinen. Til sammenligning er Grange fra det konkurrerende Penfolds i dag en multi-regional og dermed mere designet vin.

Ironisk nok er vinmarken Hill of Grace helt flad og uden bakker. Den har fået sit navn efter Gnadenberg (Godnów) i det vestlige Polen, som en påmindelse til de australske nybyggere om deres schlesiske rødder.

For enden af marken rejste nybyggerne den pittoreske og ikoniske Gnadenberg Lutheran Church, hvor også tidligere generationer af Henschkefamilien ligger begravet. Marken ligger i den historiske by, Parrot Hill 4 kilometer nordvest for Henschkes kældre.

Den ca. 400 meter højt beliggende vinmark Hill of Grace har en aflejret jordbund med en sandet overjord og en leret underjord. På marken gror nogle af verdens ældste vinstokke. De ældste af stokkene er fra 1860 – altså fra tiden inden vinrodslusen (phylloxera) og de podede vinstokke. Og selvom de yngste vinstokke er plantet i 1956, valgte man dengang at fortsætte med upodede vinstokke, da South Australia var (og fortsat er) phylloxerafrit område. Denne status vogter man i delstaten nidkært om med en ultra stram politik for blandt andet indførsel af frugt. Vinstokkene på Hill of Grace, som fungerer som moderplanter for flere australske Shirazkloner, er oven i købet indhegnet. Hvis du skulle være så heldig at få lov til at besøge marken, skal dine sko – som det oftest er tilfældet med de mest eksklusive vinmarker i South Australien – forbi et lille klorbad, inden marken må betrædes.

Den australske wine writer David Brookes fortæller at de stramme regler af og til udfordres: »For et par år siden forsøgte flere af de store vinhuse som Penfolds, Wolf Blass, Pernod Ricard og Treasury Wine Estates at få lempet reglerne, så de kunne importere druer til området og anvende maskiner fra andre områder med phylloxera, men de blev af de øvrige vinhuse – ret kontant – bedt om at glemme alt om de hasarderede ideer, som kun havde til formål at øge rentabilitet og overskud, mens de gamblede med risikoen for at bringe phylloxera til området«.

Yarra Valley har i dag problemer med phylloxera, ligesom der også findes forekomster i Western Australia, som grænser op til South Australia og dermed også Barossa. Derfor krydser alle fingre for, at man slipper for denne altødelæggende skadevolder. De færreste branchefolk tror dog på, at det kan undgås i al evighed.

Med en pris på 5.500 kroner for en flaske Hill of Grace på det danske marked, er det naturligt at have høje forventninger til vinen. Omvendt køber og drikker du også et glas historie og smager nogle af verdens ældste og stadig ydende vinstokke. Når det er sagt, er årgang 2012 ganske enkelt sublim Shiraz. Elegant, raffineret og med tydelig og ekstremt stor dybde og kompleksitet fra de ultra gamle vinstokke. Den skal have tid for at udfolde sig. Typisk taler vi 10–15–20 år, før den rigtigt begynder at vise sit potentiale.

Henschke Familien. Fra venstre Angela, Johann, Stephen, Justine og Prue.

It Runs in the family

Siden 1979 har Stephen og hustruen Prue Henschke stået i spidsen for familievirksomheden. Han som winemaker og hun med ansvar for vinmarkerne. Prue har med stor dygtighed taget sig kærligt af især vinmarken Hill of Grace med de ældgamle stokke. I dag dyrkes marken efter biodynamiske principper med præparater, kompost for at skabe en levende jord og masser af halmdække, som bevarer fugten, da marken ikke kunstvandes.

Parrets arbejde er internationalt anerkendt, da de har formået at udvikle Henschke og skabe vine med en exceptionel kvalitet. Ikke mindst er det lykkedes at bevise, at Eden Valley sagtens kan skabe elegante vine, en krystalklar frisk frugt og en voldsom kompleksitet.

Vinjournalisten David Brookes, som bor et »australsk stenkast« fra Hill of Grace, har fulgt vinhuset i mange år og fortæller, at vinene fra Henschke har bevæget sig markant fra masser af fadpræg til en mere fin og elegant frugtstruktur.

Næste generation er også kørt i stilling og dybt involveret i vinhuset. Stephen og Prues søn Johann er winemaker, mens hans søster Justine er ansvarlig for PR og marketing.

Smukt beliggende Shiraz-vinmarker i Mount Edelstone.

Mount Edelstone

I al hypen omkring Hill of Grace må man ikke glemme en anden af Henschkes ikoniske marker, nemlig Mount Eden. Den er tilplantet helt tilbage i 1912 med vinstokke, som fortsat yder druer til vinen af samme navn. Mount Edelstone kan godt minde om en smuk Hermitage, altså Shiraz med en kølighed og elegance over sig. Den rødbrune lerjord er 500 millioner år gammel og kunstvandes ikke. Det resulterer i et lavt udbytte for de i forvejen ældgamle vinstokke. Første årgang af vinen blev solgt i 1952 og blev hurtigt en af landets mest anerkendte Shiraz vine.

Adelaide Hills viser potentiale

Adelaide Hills har de senere år vist tænder og ikke mindst styrke i forhold til at Australien kan levere cool climate Chardonnay og Pinot Noir på topniveau. Ved et besøg i området forrige efterår havde jeg lejlighed til at smage vine fra en lang række af de bedste vinhuse. Det var et ret imponerende line-up med førsteklasses vine på Bourgognes to store druer. Historisk har druedyrkningen fundet sted i Adelaide Hills siden tyske emigranter i starten 1840’erne plantede de første stokke i Hahndorf og Lobethal. Henschke har også bevæget sig til dette område fra Eden Valley for at kunne arbejde med andre druer, som trives bedre i Adelaides koldere klima. Her dyrkes primært Chardonnay og Pinot Noir og med ret fine resultater.

Henschkes historie

1841
Johann Christian Henschke og familie forlader Kutschlau i Schlesien og border skibet Skjold på en 98 dage lang rejse til South Australia

1843
Johann Christian Henschke gifter sig med Dorothea Elisabeth Schmidt

1847
Johann og Dorothea flytter med familien til Krondorf i Barossa Valley

1862
Johann opkøber land i Keyneton distriktet i Eden Valley ved North Rhine River

1868
Johann laver Henschkes første markedsførte årgang

1873
Paul Gotthard overtag driften af vingården og vinmarkerne

1907
Paul Alfred gifter sig med Johanne Ida Selma Stanitzki

1914
Paul Alfred overtager gården

1924
Sønnen Cyril Alfred kommer til verden

1949
Cyril udvider vingården og bygger en ny kælder

1951
Broderen Louis køber Hill of Grace vinmarken fra sin far

1952
Paul Alfred trækker sig tilbage, og Cyril overtager som vinmager

1958
Cyril skaber endnu en enkeltmarks Shiraz ved navn Hill of Grace

1968
Cyril køber en 26 hektar stor ejendom i den vestligste del af Eden Valley

1975
Stephen og hans hustru Prue tilbringer to år på Geisenheim Institut for Vinkultur og Vinteknologi i det daværende Vesttyskland

1978
Første årgang af Cyril Henschke kommer på markedet

1979
Stephen overtager familieforetagenet efter Cyrils død

Anmeldte vine fra Henschke

Henschke Giles Pinot Noir Adelaide Hills

BedÝmmelse: 5/6 stjerner

Henschke Giles Pinot Noir Adelaide Hills 2013

Rødvin fra Henschke, Adelaide Hills i Australien, Forhandles af H.J. Hansen Vin, Vinspecialisten, 450,00 kr.

Grus og tilbagetrukket rød kirsebær- og hindbærfrugt. Elegant og kølig frugtstruktur med pæn syre og en stor kompleksitet og god længde. Læs anmeldelse…

Henschke Hill of Grace Eden Valley

BedÝmmelse: 5/6 stjerner

Henschke Hill of Grace Eden Valley 2012

Rødvin fra Henschke, Eden Valley i Australien, Forhandles af H.J. Hansen Vin, Vinspecialisten, 6.575,00 kr.

Frisk og lidt sødmefuld rød blommefrugt med læder og varme krydderier. Rent og stringent. Saftigt bid med en frisk syre og sublime, men stadig unge tanniner, som kræver tid for modning. Læs anmeldelse…

Henschke Johann’s Garden

BedÝmmelse: 5/6 stjerner

Henschke Johann’s Garden 2015

Rødvin fra Henschke, Eden Valley i Australien, Forhandles af H.J. Hansen Vin, Vinspecialisten, 485,00 kr.

Skøn, frisk duft af frisklavet hindbærmarmelade, lidt anis/estragon med pæn dybde. Frisk og elegant kompleksitet. Læs anmeldelse…

Henschke Mount Edelstone Eden Valley

BedÝmmelse: 6/6 stjerner

Henschke Mount Edelstone Eden Valley 2014

Rødvin fra Henschke, Eden Valley i Australien, Forhandles af H.J. Hansen Vin, Vinspecialisten, 1.750,00 kr.

Elegant og sødmefuld floral duft med krydrede blommer og kirsebær, men også lidt friske grønne æbler. Leret mineralitet indpakket i lidt sød pibetobak i smagen. Læs anmeldelse…

Henschke Keyneton Euphonium Barossa

BedÝmmelse: 5/6 stjerner

Henschke Keyneton Euphonium Barossa 2012

Rødvin fra Henschke, Barossa Valley i Australien, Forhandles af H.J. Hansen Vin, Vinspecialisten, 485,00 kr.

Lidt støvet og lukket i starten med duft af blåbær, brombær, sød tobak og lakrids men også lidt floralt. Læs anmeldelse…

Henschke Henry’s Seven Barossa

BedÝmmelse: 5/6 stjerner

Henschke Henry’s Seven Barossa 2015

Rødvin fra Henschke, Barossa Valley i Australien, Forhandles af H.J. Hansen Vin, Vinspecialisten, 295,00 kr.

Dyb duft af søde, modne brombær og vanilje. Fortættet og komplekst. Saftig mundfylde med masser brombær og nelliker. Læs anmeldelse…

Henschke Lenswood Croft Chardonnay Adelaide Hills

BedÝmmelse: 5/6 stjerner

Henschke Lenswood Croft Chardonnay Adelaide Hills 2013

Hvidvin fra Henschke, Adelaide Hills i Australien, Forhandles af H.J. Hansen Vin, Vinspecialisten, 365,00 kr.

Sofistikeret duft af flintesten, moden og parfumeret gul blomme og æble samt et strejf af træ. Læs anmeldelse…

Henschke Julius Riesling Eden Valley

BedÝmmelse: 4/6 stjerner

Henschke Julius Riesling Eden Valley 2015

Hvidvin fra Henschke, Eden Valley i Australien, Forhandles af H.J. Hansen Vin, Vinspecialisten, 325,00 kr.

Begynde petroleumspræg omslutter duften af honningmelon, gult Filippaæble og søde krydderier. Let struktur og uden den store kompleksitet. Læs anmeldelse…

Til forsiden…