Min top 3 for vinfilm

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 13/07/2012

Det sker heldigvis ind i mellem, at Hollywood kaster sig over vinen og smider den op på det store lærred. Inden for de senest år er der specielt tre film, som jeg vil anbefale dig at se.

Nr. 3 : Bottle Shock

Bottle Shock:

Se filmtrailer
Udgivelsesår: 2008
110 minutter.

4/6 stjerner

Filmen er autentisk og handler kort og godt om Parisersmagningen (Judgment of Paris) i 1976, hvor den britiske vinhandler, Steven Spurrier, arrangerede to blindsmagninger for en fransk jury, som skulle smage topvine lavet på Chardonnay og Cabernet Sauvignon. Vinene var fra henholdsvis Californien og Bordeaux, og Steven Spurrier, der solgte franske vine fra sin butik i Paris, var overbevist om, at de franske vine ville vinde. Men resultatet fra blindsmagningen skabte opstandelse og ændrede en del af vinverdenen for evigt. Steven Spurrier spilles i øvrigt af Alan Rickman, som flere vil kunne huske som Professor Snape fra Harry Potter-filmene.

Den mest »nørdede« af mine filmanbefalinger, men alle vinelskere vil blive godt underholdt og lære lidt om en af de metoder, der efterfølgende er blevet kopieret utallige gange i håbet om at give nye vinområder og lande stjernestatus.

Vinmatch: Vinene, der var med i Parisersmagningen, er klart oplagte at have i glasset, mens du ser filmen. De franske skal du dykke langt ned i pungen for at få fat i, hvorimod nogle af de californiske stadig er til at komme i nærheden af, selvom de også har fået »stjernenykker«.

Nr. 2 : A Good Year

A Good Year:

Se filmtrailer
Udgivelsesår: 2006
118 minutter

5/6 stjerner

Max Skinner er den stressede og succesrige investeringschef bosat i London, men som i barndommen tilbragte meget tid på sin onkels lille vingård i Provence i romantiske Sydfrankrig. Onklen dør og Max Skinner arver stedet. Han besøger vingården for at arrangere et salg af den, men de gode minder fra barndommen vælter frem og får en indflydelse på nogle store livsbeslutninger for Max. Filmen indeholder både humor og lidt engelsk/fransk kærlighed. Max Skinner spilles overbevisende af Russell Crowe – og så går det jo aldrig helt galt! Læn dig tilbage og nyd denne bløde og underholdende »feel good« film.

Vinmatch: Vi er i Provence, så jeg vil helt sikkert anbefale en rosé fra et af verdens bedste områder til disse lyserøde vine, der i øvrigt ikke kun behøver at blive trukket op, når der er 25 grader og sommer.

Nr. 1 : Sideways

Sideways:

Se filmtrailer
Udgivelsesår: 2004
126 minutter

6/6 stjerner

De to gamle venner, Miles og Jack, tager sammen på en »road-trip« i Californiens vinland, inden Jack skal giftes. Miles har inviteret Jack, der ikke er særlig vinkyndig. Han er faktisk mest af alt en brovten bonderøv, der bare bæller vin for at at blive stiv. Ingen af dem har rigtig gang i karrieren for at sige det mildt. Livet bliver vendt undervejs, og der bliver smagt og drukket vin på de mange vinhuse, de besøger på deres vej gennem Californien. På turen får de selskab af et par skønne kvinder (den ene spilles af Virginia Madsen) og tingene udvikler sig. Sideways er et mix af det hele. Action, drama, lykke og ulykke. Det er en sindssygt underholdende film, som jeg aldrig bliver træf af at se, og den er til tider hylende sjov! Sideways skal ses af alle, der blot har lyst til en underholdende film, og det er kun et plus, hvis seeren samtidig har lidt vininteresse. Sideways er baseret på Rex Picketts roman af samme navn og fik et hav af Oscarnomineringer i 2005.

Filmen var efterfølgende én af årsagerne til, at Pinot Noir på verdensplan oplevede en kæmpe efterspørgsel, og for Californiens vinturisme var den guld værd – specielt for de vinhuse, som Miles og Jack besøger undervejs.

Vinmatch: Uden tvivl en god californisk vin. Prøv en vellavet Cabernet Sauvignon eller en let fadlagret Chardonnay, eventuelt fra Fess Parker, som er ét af vinhusene fra filmen.

Til forsiden…