Smukfest er langt mere end fadøl og shotsrør

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 09/08/2014

Foto: Mads Jordansen/Winelab.dk

Sommerfestivaller er notorisk forbundet med fadøl. Masser af fadøl! Og shotsrør! Men flere festivaller har skruet op for udbuddet af mad- og ikke mindst drikkevarer. Smukfest er ingen undtagelse med Fransk Café/Champagnebaren og Vinoteket som to lysende eksempler herpå.

Fransk Café – Champagnebar med udsigt over Bøgescenen

På bakken, hævet i landskabet og med udsigt ned til Bøgescenerne, ligger Fransk Café – Smukfests egen champagnebar. En stor lang lyserød bar, som i år er blevet udvidet med en satellitbar i umiddelbar nærhed for at give endnu flere muligheden for at nyde et glas bobler i bøgeskoven, mens musikken bølger gennem luften. På Fransk Café finder du ikke kun champagne, men også andre afskygninger af boblevine. For bare 140,– kan du få en prisvenlig og ganske fin flaske cava. Champagne Lanson er festivallens gennemgående brand, og er tilstede og »smurt« ud over de fleste barer – og naturligvis også i champagnebaren. Det bliver i længden lidt ensformigt, men money talks, og de har med sikkerhed lagt et godt beløb for at blive brandet over for festivallens mange tusinde gæster. En flaske Champagne Lanson Black Label koster 390,– i champagne baren. Igen en ok pris, for den må du ofte slippe knap 500,– for på en almindelig restaurant eller vinbar.

Fransk Café er absolut et dejligt sted, hvis du vil holde en pause fra menneskemængden eller blot vil nyde et glas bobler, mens du hygger med vennerne et sted hvor musikken kan nydes, og det er muligt at tale sammen.

Lækker afslappet stemning og et afdæmpet musikniveau gør Fransk Cafe til et perfekt sted at holde pause fra fadøl og menneskemængden, mens der lades op til koncert. Foto: Mads Jordansen/Winelab.dk

Vinoteket – Smukfests seriøse vinbar

Ved Sherwoodindgangen til festivalpladsen, finder du på venstre side Vinoteket. Smukt hævet på bakken med hyggelige solfyldte terrasser og udsigt til skov og menneskemylderet. Her er der masser af siddepladser, så du kan sidde i solen og få et par gode glas vin eller to, eller måske deltage i en af de vinsmagninger der finder sted her. Torsdag var der for eksempel smagning af vine fra sydafrikanske Boschendal.

smukfest vinbar vinotek

Bobler i solen efter Burhan G og band fyrede den af og skabte fællessang på Bøgescenen. Foto: Mads Jordansen

Stort udvalg og mange prisklasser
Udvalget er stort på Vinoteket og antallet af vine, der sælges på glas er som på en »rigtig« vinbar. Hele 50 forskellige vine har du mulighed for at købe et glas eller en flaske af. Masser af lækre sprøde bobler, hvidvin, rosé, rødvine og avecs. Det var varmt, så vi blev i den hvide afdeling. Startede men en rar og ikke særligt kompliceret østrigsk Grüner Veltliner fra Zöhrer som kostede 180,– pr. flaske og gav fuld underholdning for hver en krone. Bagefter gik vi videre til en iskold Sauvignon Blanc fra new zealandske Tinpot Hut til 220,–. Endnu et perfekt valg i den bagende sol, inden dagens første koncert.

Château Talbot og Simple Minds
Vinotheket har masser af klassiske vine fra Europa, men også de oversøiske lande er godt med. De ældre drengerøve kan dele en flaske Château Talbot fra Bordeaux, inden der skal klappes i takt til »Don’t You (forget about me)« med Simply Minds, mens den passionerede vinnørd kan nyde et glas Flor de Pingus til 380,–. Og nu vi er ved glasset… Vinoteket serverer som standard deres vine i plasticglas. For at sige det, som det er, så hader jeg plasticglas til vin. For de gør ingen vin noget godt. Men ét eller andet steddet er det vel ok på en festival, hvor der er hensyn til blandt andet sikkerhed. Og faktisk kan du for et mindre pantbeløb låne et rigtigt glas. Eller det vil sige, at det nok nærmere er et pauvert ballonglas fra forsamlingshus. Sådan nogle glas vil heller ikke din gode og eventuelt dyre vin noget som helst godt. En seriøs vinbar som Vinoteket burde kunne få råd til nogle bedre vinglas, ligesom rødvinene der serveres på glas, hældes op fra flasker, der står bag baren. Det betyder med dette års sommer mindst 25 grader varm rødvin. Så holder jeg mig hvidvinene, hvilket vejret i øvrigt også lagde mest op til i år.

Vinoteket er, uagtet de små bump, en skøn vinbar, hvor det er let at bruge timer med vennerne, mens du hygger dig og smager dig gennem barens 50 forskellige vine inden eller mellem koncerterne.

Mine billeder fra Smuk ’14

Annonce

Til forsiden…