Belthazar : Cape Town vinbar med 250 vine på glas

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 24/04/2014

Foto: Mads Jordansen/Winelab.dk

250 forskellige – primært sydafrikanske – vine sælges glasvis på vinbaren Belthazar, som ligger i Cape Towns V&A Waterfrontområde. Du bliver nødt til at besøge baren, hvis du er i byen. Et mekka for vinelskere.

Belthazar er én af de mest imponerende vinbarer, jeg har været på. Visionen var at skabe verdens største »wine by the glass« vinbar. Og det må siges at være lykkes. Du kan købe et enkelt glas af astronomiske 250 forskellige vine og på den måde smage dig gennem en perlerække af fantastiske vine fra alle sydafrikanske vinområder – både de kendte og de nye og endnu ukendte producenter – plus vine fra andre områder i verden. Belthazar kan servere så mange vine på glas, fordi vinene opbevares i ét af de kendte systemer, hvor vinen holdes frisk ved hjælp af gas, der sørger for, at vinen ikke oxiderer. Det er ellers normalt det, der sker for os vindrikkere, når en vin har været åben for længe.

Verdensklasses sommeliere

Men det stopper ikke her, for ud over de 250 forskellige vine på glas findes Winetimes, en impornerende vinliste med yderligere 600 forskellige vine, som sælges på flaske. Mange af dem i ældre årgange og fra kultagtige producenter. Alle vinene serveres i et passende Riedelglas. På hvert glas hæftes et lille manillamærke med en printet label med vinens navn og årgang – så er der styr på glassene, hvis du ikke kan lade være med at købe flere ad gangen. Sådan et setup virker dybt professionelt.

Super dygtige, venlige og erfarne sommelierer hjælper dig på vej, hvis du har brug for et par råd undervejs. Da jeg var forbi i februar i år, stod Luke Erickson i baren og kom med gode råd til vinvalgene. De kan jo blive mange og svære, når udvalget er så stort – og priserne urimeligt lave.

Et opslag i vinkortet ‘Winetimes’. Det kan godt tage lidt tid at læse sig igennem »avisen«, for der er sindssygt meget, man har lyst til at smage. Foto: Mads Jordansen/Winelab.dk

Ikke kun en vinbar

Belthazar er ikke bare en vinbar, men også en lækker restaurant, der i stil minder en smule om danske MASH – lige bortset fra i prisen, der ligger på cirka halvdelen af det danske niveau. Vinene er endnu billigere. Vinbaren og restauranten server fra middagstid egt pænt udvalg af seafood og masser af godt grillet rødt kød, herunder selvfølgelig også sydafrikanske vildtspecialiteter. Jeg fik både lækre friske østers og en oksefilet, som var grillet til perfektion.

Belthazar Restaurant & Wine bar
V&A Waterfront
Cape Town, Sydafrika
www.belthazar.co.za
Tel: +27 21 421 3753
info@slickrestaurants.com

Vinbaren åbnede i 2003 i det kendte og turistede V&A Waterfront ved Cape Towns havn. Området er præget af et stor shoppingcenter med masser cafeer, restauranter men altså også en verdensklasses vinbar. Jeg ved med sikkerhed, hvor jeg skal et smut forbi, næste gang jeg er i Cape Town.

Til forsiden…