På restaurant: Vinmenu eller flasker fra vinkortet?

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 26/04/2012

Mange restauranter tilbyder en vinmenu, du kan tilkøbe, og som er nøje sammensat til deres madmenuer. Der kan være gode argumenter for at vælge vinmenuen, men også for at fravælge den. Se her hvad fordelene og ulemperne er.

Når du er ude at spise, kan det være svært at vælge den eller de gode flasker vin, der passer til restaurantens menu, især fordi du endnu ikke har sat tænderne i maden. Mange retter i menuerne kalder også på meget forskellige egenskaber i vinene, og derfor tilbyder mange restauranter en passende vinmenu, som stedets vintjener har sammensat.

Du vælger vinmenu på restauranten

Fordele

  • Du får vine, som er nøje afstemt til menuen.
  • Du smager mange forskellige vine i løbet af en aften.
  • Gode og seriøse restauranter kan virkelig give dig nye spændende vinoplevelser.
  • Du kan opleve sommelierens match af vin og mad, som du aldrig selv have drømt om ville fungere.

Ulemper

  • Kan være en dyr fornøjelse – samme pris som maden eller tæt på.
  • Useriøse restauranter kan have et særdeles højt dækningsbidrag på vinmenuen – altså servere dig jævne vine, du får lov til at betale kassen for!
  • Nogle gange orker man ikke at tage stilling til så mange forskellige vine, men vil bare nyde én type vin!
  • Hvis ikke glassene genopfyldes, kan du risikere at sidde med tomme glas midt i nogle af retterne, eller at måtte betale ekstra for at få genopfyldt.

Du vælger selv flasker fra vinkortet til maden

Fordele

  • Du får præcist den eller de vine, som du er i »humør til«
  • Måske kan du finde halve flasker på vinkortet og derved have flere muligheder
  • Få hjælp af tjeneren til at lave din egen »vinmenu« ved at købe hele flasker

Ulemper

  • Måske passer dit vinvalg dårligt til maden, og så smager både maden og vin ikke optimalt.
  • Smager vinen ikke, som du forventede, skal du »kæmpe« dig igennem en hel flaske

Annonce

Annonce

Til forsiden…