Vin til timian

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 20/01/2015

timian

Timian er nærmest et universelt middelhavskrydderi, der har fået en kæmpe udbredelse i det danske køkken, især efter at det italienske køkken har vundet vores hjerter. Gode vinmatch findes da også let fra de italienske og franske vinmarker.

Vin til timian

Middelhavsurten passer ikke overraskende til vine fra selvsamme region. Urten er fantastisk til kødfylde retter, og er det fx lam, der får et skud af krydderiet, er en sydfransk Syrah perfekt hertil. Fra Italien er Sangiovesedruen perfekt til timian. Det kan være en ung tør Chianti til en omgang kødboller i tomatsauce med masser af timian eller en klassisk pizza. Til saftige stykker kød kan Toscana byde på Sangiovese i form af Vino Nobile eller Brunello, som vil sidde lige i skabet og spille godt op til timianen. Internationalt er Cabernet Sauvignon også tit et fint valg, ligesom den spanske nationaldrue, Tempranillo, også er et oplagt valg. Timian vil gerne have lidt modspil fra rødvinens tanniner. Men er du ude efter en hvidvin, kan en tør Riesling være et godt match – især hvis den har en flot moden frugtighed med et urtepræg.

Vinmatch: Syrah, Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Riesling,

Fakta om timian

Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 575 kJ
Protein 5,6 g
Kulhydrat 24,4 g
Fedt 1,7 g

Botanisk navn: Thymus vulgaris (kryddertimian).
Engelsk: Thyme
Tysk: Thymian
Fransk: Thym

Der findes mere end 350 forskellige timian arter. Den mest almindelige er Thymus vulgaris, som vi i Danmark kalder havetimian eller kryddertimian. Timian vokser vildt i landene omkring Middelhavet og stortrives i tør, mager og kalkholdig jord. På grund af krydderurtens rige blomsterflor er den god til at tiltrække bier og andre insekter. Den er særdeles nøjsom at dyrke på terrassen eller i haven.

Sæson for timian: Hele året.

Sæson for god smag har stillet billede om urten til rådighed for artiklen.

Annonce

Til forsiden…