Vin til rødkitost

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 14/07/2012

rødkitost

Port salut er måske den mest kendte af cremede rødkitostene, der findes fra milde udgaver til de maget lagrede og skrappe udgaver. Vinmatchet peger i den hvide retning.

Vin til rødkitost

Knastørre vine er virkelig svære at få til at virke med denne ostegruppe, hvorimod hvidvine med en kraftig struktur med noget sødme, alkohol og syre kan skabe de bedste match. Du kan finde disse egenskaber i vine på druerne Pinot Gris og Gewürztraminer, som i Europa huserer i Alsace, mens en oversøisk Viognier også kan klare opgaven. Intensiteten af sødme, syre og alkohol skal modsvare intensiteten på ostene.

Vinmatch: Pinot Gris, Gewürztraminer, Viognier.

Fakta om rødkitost

Efter mælkens ankomst til mejeriet, hældes mælk og fløde i små ostekar og tilsættes naturlige mælkesyre-/modningskulturer, som bidrager til udvikling af ostens smag. Efter hensætning af ostemælken, skæres og røres ostemassen, før den færdigsyrnes ved en kontrolleret temperatur for at opnå den rette syrningsgrad i osten.

Efter lagesaltning påføres en kitblanding af gær, kitbakterier og hvidskimmel, der vokser i symbiose og giver rødkitosten sin flotte rød-hvide overflade.

Rødkit kan dufte af kostald, hvilke flere ostemestre mener blot er en konstatering af perfekt modningsforløb. Osten har oftest en rund, let syrlig smag – dog med tydelig fornemmelse af kitkulturerne.

Annonce

Til forsiden…