Vin til blåskimmelost

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 14/07/2012

blåskimmelost

Den kraftige blåskimmel kræver en seriøs modspiller i vinen. Men får du lavet et godt match, kan du få folk, der ikke kan fordrage en blåskimmel, til at ændre mening. Vinen skal have syre og sødme.

Vin til blåskimmelost

Denne ostetype findes i mange varianter – ikke mindst når det gælder styrke i smagen. Det bedste vinmatch laves med søde hvidvine, som har været udsat for ædelråd inden høst. Det kan være Beerenauslese eller en Eiswein, der har fået ædelråd. Begge vine har nemlig den syre og sødme, der får den kraftige og fede blåskimmel til at snakke sammen med vinen. At disse vine også ofte har honningagtige smagsnuancer, gør kun samspillet endnu bedre. Sauternes med ædelråd er også særdeles velegnet. Til de mindre kraftige blåskimmeloste kan en hvid portvin også godt gå.

Vinmatch: Beerenauslese, Eiswein, Sauternes, hvid portvin.

Fakta om blåskimmelost

Ostens unikke smag og konsistens får den fra ostemesterens brug af både skimmel, yoghurtkultur og gær, der giver osten syre og aroma.

Blåskimmeloste modnes i nogle uger på et såkaldt »skimmellager« med høj luftfugtighed og kældertemperatur. Herefter beskyttes osten med indpakning og får lov at modne videre på kølelager, indtil den er klar til salg.

Annonce

Til forsiden…