Vin til safran

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 03/02/2015

Safran

Et af verdens dyreste og mest magiske krydderier, som med sin meget karakteristiske duft og intense farve kan løfte forskelligeartede retter op på et helt nyt niveau. Hvidvin med en parfumeret frugt kan skabe de bedste match.

Vin til safran

I det salte køkken bruges safran mest til retter med ris og grøntsager, i supper og saucer. Ofte er det mad med et let eksotisk præg, hvor der også kan være lidt power på smagen og i kombination med andre krydderier. Generelt er safran god til hvidvin med en let parfumeret og frugtig smag. Prøv den til en relativt tør Gewürztraminer, en intens Sémillon, Muscat eller Pinot Gris. Jo stærkere retten er, jo mere restsødme må vinen godt have. Er det en dessert, giver det næsten sig selv, at vinen så også skal have en passende sødme.

Vinmatch: Gewürztraminer, Sémillon, Muscat, Pinor Gris.

Fakta om safran

Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 1531 kJ
Protein 11 g
Kulhydrat 65 g
Fedt 6 g

Botanisk navn: Crocus sativus.
Engelsk: Saffron
Tysk: Safran
Fransk: Safran

Safrandyrkingen menes at stamme fra Iran og har været udbredt siden oldtiden. Safran kommer fra en efterårsblomstrende krokus som i dag primært dyrkes i Spanien. Her plukker og tørrer producenterne blomsternes kvindelige kønsorganer – de såkaldte pistiller. Det er en langsommelig og dyr proces, som kun kan ske via håndkraft. Desuden kræves der i tusindvis af pistiller for blot at fremstille et enkelt kilo. Og her har du forklaringen på, at safran er et dyrt og eksklusivt krydderi.

Anvendelse: Primært som krydderi i alle typer af retter. Fra supper, fisk og kød til desserter og bagværk. Kan også anvendes til at tilføre en ret eller ingrediens en smuk klar gul farve.

Annonce

Annonce

Til forsiden…