Vin til lakrids

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 15/10/2013

Lakrids er blevet voldsomt populær de senere år. I begyndelsen var det mest til desserter og ikke mindst is, men nu har det bredt sig til også at være et krydderi i det salte køkken. Vinvalgt er ofte ret oplagt.

Vin til lakrids

I dag udgives der hele kogebøger om madlavning med lakrids, og vi er forlængst begyndt at bruge dette krydderi i andet end kun de søde retter. Derfor skal vi opdele vinvalget til lakrids udfra, om det er en ret med sødme eller ej. Altså om lakridsen er brugt i desserter eller det salte køkken. Hvis vi starter med lyse kødretter og fiskeretter, kan du let finde Chardonnay med deciderede lakridstoner i smagen, som er et godt bud på en tør hvidvin. En Gewürtztraminer kan med sine parfumerede aromaer være et andet godt bud, hvis retten kræver lidt mere sødme.

Ren lakrids, næringsværdi pr. 100 g:
Energi 85 kJ
Protein 0 g
Kulhydrat 5 g
Fedt 0 g

Engelsk: Licorice
Tysk: Lakritz
Fransk: Réglisse

I den røde afdeling er Rhône, men faktisk generelt druen Syrah, et oplagt valg. Syrahs smagsnoter indeholder ofte lakrids. Find en vin med noget frugtsødme og uden alt for stramme tanniner. Det er genialt til simremad og saucer, hvor der er blevet brugt lakrids i. Til desserter og retter med lakrids og masser af sødme fungerer de hvide druer bedst. Senthøstet Semillon eller Riesling kan med deres intensitet og sødme let klare en mere eller mindre intens lakridspåvirkning af smagen.

Vinmatch: Chardonnay, Gewürtztraminer, Syrah (Rhône eller oversøisk), senthøstet Semillion og Riesling.

Fakta om lakrids

Lakrids stammer fra lakridsroden. Planten med sit dybe rodnet er hjemmehørende ved Middelhavet og i Orienten. Lakrids udvindes som en ekstrakt fra lakridsroden.

Anvendelse: Som pulver, ekstrakt, lakrids mv. i alle typer af retter. Fra forretter til desserter.

Annonce

Til forsiden…