Vin til spidskål

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 11/05/2011

spidskål

Sommerens kål, der med sin friske »light« kålsmag ikke dominerer måltidet rent smagsmæssigt og dermed er lidt lettere at finde en matchende vin til.

Vin til spidskål

Spidskålens lette kålsmag gør den ikke særligt kompliceret at sætte vin til. Ikke mindst fordi spidskålen ikke er så bitter. Vinen må hverken være for let eller alt for dominerende, dvs. ikke for kraftig, sød eller syrerig – den skal have lidt af det hele i en balanceret udgave. Den allestedsnærværende Riesling og for den sags skyld også en syrerig Pinot Gris er begge gode bud, ligesom Chenin Blanc også harmonerer med denne kål. Men spidskål serveres tit som det grønne indslag til kødretter, og her kan man let finde en vin, der bygger bro mellem det grønne og kødet. Vælg fx en Bordeaux eller en ikke al for kraftig Valpolicella.

Vinmatch: Riesling, Pinot Gris, Chenin Blanc, rødvin fra Bordeaux, Valpolicella.

Fakta om spidskål

Spidskål er sommerens kål. Smagen er mild og sød uden den bitterhed, andre kål har.

Sæson for spidskål: Sommerhalvåret, danske fra ca. maj til august.

Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 113 kJ
Protein 2,1 g
Kulhydrat 4,9 g
Fedt 0,3 g

Botanisk navn: Brassica oleracea.

Engelsk: Pointed cabbage.

Tysk: Spitzkohl.

Fransk: Chou pointu.

Tilberedning: Dampet, kogt, stegt, rå.

Tips til tilberedning

  • Fjern de yderste blade, halver kålhovedet og fjern stokken.
  • Snit den sprøde spidskål fint til en salat. Måske en græsk-inspireret salat med grøn salat, snittet spidskål, oliven, feta, rødløg, tomat, lidt olivenolie og citronsaft.
  • Fine strimler af spidskål er geniale til wok.
  • Dampet spidskål er nemt og hurtigt tilbehør til kød eller fisk: Fjern de yderste blade, skær kålen i kvarte og tag det groveste af stokken af. Damp 4–5 minutter i letsaltet vand og server en kvart på hver tallerken.
  • Spidskål er også god som en festlig forret: Damp bladene enkeltvis 2–3 minutter i letsaltet vand. Farven bliver smuk neongrøn, så det siger pang! Pak lidt rejer, forårsløg og feta i, og forretten er klar.

Frugt- og grøntkampagnen Sæson for god smag har stillet billede og fakta om grøntsagerne til rådighed for artiklen.

Annonce

Til forsiden…