Vin til pastinak

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 20/04/2011

pastinak

Pastinakken er vendt retur. Vi har igen fået øjnene op for denne lækre grøntsag, som vi kan købe næsten hele året rundt, da den er let at opbevare og tilberede. Vinmæssigt skal vi i den fyldige retning, og med noget sødme.

Pastinak kan serveres på mange forskellige måder, men fælles for dem alle er, at denne smagfulde grøntsag kræver noget modspil fra vinen. Bliver den ovnbagt eller grillet, kan den få ret så sød en smag. Bliver den kogt og tampet til mos og serveret til noget kød, skal den også have nogle fylde fra vinen. Kravet om sødme er dog mindre end i den ovnbagte eller grillede version.

Skulle vi kun matche pastinak og vin, kunne det være en fyldig hvidvin, fx en fadlagret Chardonnay, men nu er det jo sjældent, at en middag kun består af pastinakker. Derfor bør du i dit vinvalg tage udgangspunkt i hovedingrediensen i måltidet og så huske på, at pastinakken vil trække i den lidt sødmefulde retning. Serveres pastinakken som tilbehør til fx braisseret gris eller noget rød oksekød, kan en fadlagret oversøisk Syrah eller Grenache være gode ledsagere, hvis de har en let sødme.

Vinmatch: Chardonnay (fadlageret), Syrah, Grenache.

Fakta om pastinak

Sæson for pastinak: August til april.

Kendetegn
Pastinakker har en sød, mild, nøddeagtig smag af selleri. Pastinakker får en sej midte, hvis de er for store. Derfor hellere to små end en stor. Pastinak kan i køleskabet let forveksles med persilleroden, men huskerådet er at pastinakken går ned med nakken, mens persilleroden er høj på toppen. Altså pastinakken danner en lille rund krave for oven, hvor toppen har siddet, mens persilleroden går ud i et med toppen.

Tilberedning: Kogt, stegt, ovnbagt og grillet.

Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 303 kJ
Protein 2,1 g
Kulhydrat 14,6 g
Fedt 0,5 g

Botanisk navn:
Pastinaca sativa

Tips til tilberedning

  • Skræl pastinakken, og riv eller skær den i tynde skiver. Damp den i letsaltet vand i få minutter.
  • Bag pastinak i store stykker sammen med andre rodfrugter i ovnen (180 grader i 45 minutter).
  • Svits pastinak skåret i tern i olie på panden sammen med persille.
  • Bland rå revet pastinak med revet æble og hasselnødder.

Sæson for god smag har stillet billede og fakta om grøntsagerne til rådighed for artiklen.

Annonce

Til forsiden…