Vin til kartoffel

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 03/08/2011

kartofler

Vores nationalgrøntsag, som vi tilbereder på mange forskellige måder. En kogt kartoffel er ikke det sværeste at sætte vin til, men er de grillede, ovnbagte, eller marinerede, er ikke alle vine lige velegnede.

Vin til kartoffel

Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 355 kJ
Protein 1,9 g
Kulhydrat 18,3 g
Fedt 0,3 g

Botanisk navn: Solanum tuberosum
Engelsk: Potato
Tysk: Kartoffel
Fransk: De pommes de terre

Alle kender smagen af en kogt karfoffel, og den smager ikke af meget. Det er derfor ikke kogte kartofler på tallerkenen, der giver de største vinudfordringer. Men en saftig vin – altså med masser af frugtighed i smagen – fungerer godt til denne ind i mellem lidt tørre grøntsag. En fransk rødvin på druen Grenache, eller en spansk på Tempranillo, kan være rigtig gode ledsagere. Er kartoflerne grillede eller ovnbagte, omdannes en del af deres stivelse til sukker, og derved skal vinen have noget mere sødme. Præcist som det kendes fra fra andre rodfrugter. Til bagte eller grillede kartofler er en oversøisk, fx sydafrikansk eller australsk Shiraz et godt valg. Er kartoflerne marinerede eller krydret med urter eller chili, skal du undersøge. hvilke vine der passer til denne »pålædning«, da kartoflerne smagsmæssigt kun vil spille en birolle her.

Spises kartoflerne kolde, eller er du mere til en hvidvin, er principperne de samme: En frugtig hvidvin til de kogte kartofler, fx Sauvignon Blanc, mens en fadlagret Chardonnay med let sødme kan være delikat til de bagte kartofler.

Vinmatch: Sydfransk Grenache, spansk Tempranillo, oversøisk Shiraz, Sauvignon Blanc, fadlagret Chardonnay.

Fakta om kartoffel

Siden starten af 1700-tallet, har vi i Danmark kunnet sætte tænderne i kartoflen, og det har været en vigtig basisvare og klaret landet igennem perioder, hvor føden var knap. Den stammer oprindelig fra Sydamerikas Andés Bjerge.

Sæson for kartoffel: Hele året, nye danske fra ca. slutningen af maj til foråret.

Tilberedning: Kogt, bagt, grillet, braiseret.

Annonce

Til forsiden…