Vin til grønne bønner

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 17/01/2012

Grønne bønner

Dejlig grøntsag, der oftest indtager rollen som det sunde og lækre tilbehør. Tilberedningen er mest afgørende for vinvalget, da grønne bønner i sig selv ikke udfordrer vinen voldsomt meget.

Vin til grønne bønner

Domineres retten af bønner og grønt i øvrigt, peger det gode vinmatch i retning af hvidvine. De er generelt bedst til grøntsagers smagsnuancer, da mange hvidvine selv indeholder »grønne« smagsretninger. Det gælder fx Sauvignon Blanc, da den samtidig også indeholder noget syre, som går i spænd med bønnernes friske smag. Samtidig kan den også klare eddiken, hvis bønnerne fx er marinerede. Oftest spiser vi dog de grønne bønner til kødretter, som så vil styre vinvalget. Spises bønnerne blot dampet til kød, er mange af de frugtige spanske rødvine fra Rioja eller Ribera del Duero, rigtig gode hertil.

Vinmatch: Sauvignon Blanc fra Loire i Nordfrankrig eller New Zealand, Rioja, Ribera Del Duero.

Fakta om grønne bønner

Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 137 kJ
Protein 1,9 g
Kulhydrat 5,7 g
Fedt 0,2 g

Botanisk navn: Phaseolus vulgaris.
Engelsk: Common beans

Tysk: Grüne Bohnen

Fransk: Haricots verts

Sæson for grønne bønner: Hele året, danske fra ca. juni – september.

Tilberedning: Kogt, dampet, marineret.

Tips til tilberedning
Bønner anvendes i stuvninger, gryderetter, dampede som garniture eller marinerede som pikant tilbehør. Almindelige grønne bønner bør koges 6–8 minutter i letsaltet vand, før man spiser dem. Haricots verts skal koges 4–5 minutter. Hvis man spiser rå bønner, kan det give maveproblemer.

Frugt- og grøntkampagnen Sæson for god smag har stillet billede og fakta om grøntsagerne til rådighed for artiklen.

Annonce

Til forsiden…