Vin til rabarber

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 27/04/2011

rabarber

Der er noget vidunderligt over de første rabarber. De varsler forår og lunere vejr. Allerede i april kan de første høstes fra haven, eller købes hos grønthandleren. Vinens første opgave er at kunne styre rabarberens oxalsyre.

Rabarber stammer fra Asien, hvor den har været dyrket i tusinder af år, mens de først kom til Danmark omkring 1830’erne. Der findes i dag et hav af forskellige rabarbersorter, men smagsmæssigt går de i samme retning, nemlig jordbærartigt, men med et højt syreniveau.

Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 142 kJ
Protein 0,9 g
Kulhydrat 6,8 g
Fedt 0,3 g

Botanisk navn:
Rheum spp.

Som regel tilberedes rabarber med sukker for at styre den hvinende syre. Når du vælger vin til, er det derfor en god idé at bakke op om sukkerets opgave. Vælg derfor en sød vin, og lad dens sødmeniveau afhænge af, hvor syrerige rabarberne er, og hvordan de tilberedes. Til fx kager og is med rabarber, kan en semisød vin på druen Gamay være eminent. Denne drues smagsnuancer går i retning af jordbær/rabarber. Og har vinen en mediumsødme, er der virkelig bingo!

Andre gode match er fx en Riesling med restsødme, eller en Eiswein lavet på røde druer.

Vinmatch: Gamay, Riesling.

Fakta om rabarber

Sæson for rabarber: De danske fåes fra april til oktober.

Kendetegn
Lange røde stængler, med et stort parsollignende blad.

Tilberedning: Kogt, bagt.

Sæson for god smag har stillet billede og fakta om grøntsagerne til rådighed for artiklen.

Annonce

Annonce

Til forsiden…