Vin til jordbær

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 25/05/2011

Jordbær

Intet er mere sommerligt end jordbær, og intet er vi dårligere til at matche vin til. Tænk bare på, hvor tit du har fået søde jordbær og en knastør champagne. Jordbær kræver sødme fra vinen, og det bedste valg er tit lavet på røde druer.

Vin til jordbær

Jeg skal skynde mig at pointere, at jordbær og mousserende vin kan sagtens være et godt match, blot skal den mousserende vin have noget sødme. Det kan man fx finde i en Moscato d’Asti, som er en rigtig god all-round dessert vin, for den kan samle mange forskellige smagsretninger (fx kage, frisk frugt og chokolade) på en desserttallerken. Noget af det bedste til jordbær er en sød eller halvsød mousserende vin, lavet på den røde Beaujolais drue, Gamay, eller Brachetto fra Piemonte i Norditalien. Smagen fra disse vine går direkte i retning af jordbær. En tysk eller østrigsk Beerenauslese kan også være et godt valg, specielt hvis jordbærene er marinerede i balsamico.

Vinmatch: Moscato d’Asti, søde mousserende Gamay vine, Brachetto, Beerenauslese.

Fakta om jordbær

Jordbær tæller med i 6 om dagen-regnskabet; 7–8 mellemstore svarer til 100 gram. Med 50 gram jordbær får du dækket dit daglige behov for C-vitaminer.

Sæson for jordbær: Hele året, danske fra ca. maj til august.

Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 182 kJ
Protein 0,7 g
Kulhydrat 8,7 g
Fedt 0,6 g

Botanisk navn: Fragaria × ananassa

Engelsk: Strawberries.

Tysk: Erdbeeren.

Fransk: Fraises.

Tilberedning: Rå, syltet, kogt.

Tips til tilberedning

  • Jordbær har kort holdbarhed og skal helst spises samme dag, de er købt.
  • Opbevar jordbær ved 5 grader, men tag dem ud af køleskabet nogle timer inden servering, så smager de bedst. Skylles umiddelbart inden servering.
  • Skyl altid jordbær med stilk, ellers trænger der vand ind i bærrene. Fyld en balje med koldt vand, læg jordbærrene i en sigte og sænk den ned i vandet 2–3 gange.
  • Lad jordbærrene tørre i ét lag på et viskestykke. Først nu nippes stilkene af.
  • Skiv en bakke jordbær. Dryp to spsk citron over og vend i to spsk flormelis. Drys med finthakket citronmelisse og server.

Frugt- og grøntkampagnen Sæson for god smag har stillet billede og fakta om bærrene til rådighed for artiklen.

Annonce

Annonce

Til forsiden…