Vin til rødspætte

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 04/01/2011

Rødspætte

Rødspætten er populær i det traditionelle danske køkken. Den nøddeagtige smag har gjort den til manges favoritfisk. Og så er den i øvrigt hjemmehørende i flere af de indre danske farvande. Vinmatch afhænger af saucen, og om rødspætten er smørstegt.

Vin til rødspætte

Stegt rødspætte med persillesovs er en lækker klassiker i det danske køkken. Persillen finder altid godt makkerskab i en Sauvignon Blanc, der stilmæssigt dufter og smager af urter og har en god portion syre. En anden mulighed er en mineralsk Pinot Gris. Rødspætte kan som sådan matche mange hvidvine, men bliver den smørstegt (i rigeligt smør), er en fadlagret Chardonnay et rigtig godt bud. Gerne i en fyldig oversøisk stil.

Vinmatch: Sauvignon Blanc, Pinot Gris og Chardonnay.

Fakta om rødspætte

Sæson for rødspætte
Hele året.

Udnyttelse
Hel, flået, filet.

Tilberedning
Stegt, kogt, dampet, grillet, ovnstegt, saltet, tørret, røget.

Fangstområde: Nord-østlige Atlanterhav, Østersøen.

Kendetegn
Skindet føles glat. Sidelinjen forløber næsten ret; kun lige bag hovedet beskriver den en lav bue. På oversiden har den påfaldende lyse- til mørkerøde pletter. Hos de kønsmodne individer er de røde pletter yderligere omgivet af en lys ring. Oversidens grundfarve er i høj grad tilpasset bundfarven, den varierer i alle brune toner. Bundsiden er hvid evt. med mørke pletter. Kødet er hvidt, fast og mørt, og har en god smag.

Levested
Rødspætten lever i saltholdigt og køligt vand. I Atlanterhavet lever den derfor kun ned til Gibraltar samt fåtalligt ved den spanske og marokkanske kyst. Mod nord er udbredelsen op forbi Nordkap til Barentshavet og til Island. I Østersøen ligger grænsen i en linje fra Gotland til Gdansk. Rødspætten lever ned til 200 meters dybde, den undgår i store dele af året områder, der ligger alt for tæt på kysten, men foretrækker dybder over 10 meter. Rødspætten foretrækker sandbund eller sandblandede steder.

Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 393 kJ
Protein 19,1 g
Kulhydrat 0,0 g
Fedt 1,8 g

Navn: Pleuronectes platessa
Engelsk: Plaice
Tysk: Scholle / Goldbutt
Fransk: Plie / Carrelet

Det vidste du måske ikke om rødspætten
Når rødspætter og skrubber yngler i det samme område, opstår der bastarder, de såkaldte »leps«. De er mindre ru i huden end skrubben, og de røde pletter er ikke så tydelige som hos rødspætten. Rødspætten er højrevendt, det er ret sjældent, at rødspætten findes som venstrevendt.

Fiskekampagnen 2 gange om ugen har stillet billede og fakta om fiskene til rådighed for artiklen.

Annonce

Til forsiden…