Vin til kulmule

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 26/01/2011

kulmule

Torskefisken kulmule kan godt få brug for at blive peppet lidt op – prøv den i spicy thaistil med lime, ingefær og koriander og en halvsød vin på druen Gewürztraminer.

Vin til kulmule

Torskefisk kan med fordel peppes lidt op med lækker marinering eller tilbehør, for fisken i sig selv har ikke den store smag. Men leg med nogle urter, der matcher en vin perfekt. Prøv fx at tilberede kulmulen med soja-marinade med ingefær og server den med frisk koriander og lime. Hertil er en halvsød Gewürztraminer som skabt. Mixet af ingefær, koriander og lime rammer masser af de smagsnuancer der findes i vin på denne drue, og den halvsøde stil får styr på det stærke fra ingefær og evt. chili, hvis det skulle være brugt i en marinade. En Alsace Riesling i en ligeledes halvsød version, kan også være et fint bud.

Vinmatch: Gewürztraminer og Riesling.

Fakta om kulmule

Sæson for kulmule: Kulmulen må fanges hele året.

Udnyttelse: Hel, udskåret, filet, rogn.

Tilberedning:
Dampet, stegt, bagt, saltet, tørret. Rognen udnyttes især i Spanien fersk, tørret eller stegt.

Fangstområde: Nord-østlige Atlanterhav

Kendetegn
Første rygfinne er kort, anden rygfinne og gatfinnen er lange. Svagt underbid. Ingen skægtråd. Mundhule og gællehule er sorte. Kødet bør behandles varsomt, da det er meget blødt. Kødet er hvidt og delikat og løsnes let fra benene efter tilberedning.

Levested
Kulmulen lever fra Nordnorge til Færøerne og Island, ned langs det vestlige område af De Britiske Øer, Spanien og Portugals kyster og i hele Middelhavet. Kulmulen lever på 100–300 meters dybde. Den står nær bunden om dagen, men søger højere vandlag om natten, hvor den jager sit bytte. Kulmulen lever i stimer.

Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 296 kJ
Protein 16,5 g
Kulhydrat 0,0 g
Fedt 0,4 g

Navn: Merluccius merluccius
Engelsk: Hake
Tysk: Seehecht
Fransk: Merlu blanc/Merluche

Det vidste du måske ikke om kulmule
Kulmule betyder sort mund/mule. Kulmulen regnes for en virkelig god spisefisk især i Spanien, Frankrig og Italien.

Fiskekampagnen 2 gange om ugen har stillet billede og fakta om fiskene til rådighed for artiklen.

Annonce

Til forsiden…