Vin til knurhane

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 19/01/2011

knurhane

Lækker fisk til forårets og sommerens spæde grøntsager. Vinen skal afspejle tilbehøret og matche en let sødlig smag fra fisken

Vin til knurhane

Nyder du en knurhane i forårs- og sommermånederne, er den som skabt til dampede friske grøntsager som gulerod og spidskål – og selvfølgelig med nye kartofler. I denne version skal du have en hvidvin med en god del syre, og det kan være en tysk Riesling eller en Sauvignon Blanc fra Loire eller New Zealand. Griller du fisken, bør du vælge en vin med mere smag, og her er en fadlagret Chardonnay stort set altid god.

Vinmatch: Riesling, Sauvignon Blanc og Chardonnay.

Fakta om knurhane (rød)

Sæson for knurhane: Knurhaner må fanges hele året.

Udnyttelse: Hel, udskåret, filet.

Tilberedning: Stegt, grillet, kogt, dampet, ovnstegt, marineret, røget.

Fangstområde: Nord-østlige Atlanterhav, Østersøen

Kendetegn
Hovedet er dækket af et benpanser. De tre nederste stråler i brystfinnerne er frie og fungerer som kombineret »ben« og føleorganer. Fisken har tydeligt mærkbare fortykkelser, som markerer sidelinien. Farven på den røde knurhane er lyserød eller gulbrun med en mørkere overside og lysere bug. Den grå knurhane har som yngre en rødlig-brun grundfarve, som står i modsætning til de ældres gråbrune farve (se billede). Knurhanen er benfyldt, så udbyttet af kød er ikke så stort. Kødet er hvidt, fint og fast og særdeles velsmagende, men en smule tørt.

Levested
Knurhanen er en bundfisk, men fanges ofte fritsvømmende. Den grå knurhane lever på 10–150 meters dybde, hvor den røde knurhane lever på 20–300 meters dybde. Begge arter lever på blandet eller blød bund. Om sommeren trækker de nærmere kysten. Rød knurhane findes i det østlige Atlanterhav fra Norge til Sydafrika samt i Middelhavet og i Sortehavet. Den grå knurhane har samme udbredelse, dog kun til Nordafrika, men findes også omkring Færøerne og i farvandet omkring Islands sydkyst.

Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 539 kJ
Protein 21,0 g
Kulhydrat 0,0 g
Fedt 5,0 g

Navn: Trigla lucerna (rød knurhane)
Engelsk: Tub Gurnard
Tysk: Roter Knurrhahn
Fransk: Grondin perlon

Det vidste du måske ikke om knurhane
Knurhanen kan give en knurrende lyd fra sig, både i vandet og, måske som en protest, over vandet. Knur-hanen sætter svømmeblæren i svingninger, hvorved der opstår en knurrende lyd. Betydningen af denne knurren er ukendt.

Fiskekampagnen 2 gange om ugen har stillet billede og fakta om fiskene til rådighed for artiklen.

Annonce

Til forsiden…