Vin til ising

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 07/03/2012

ising

Isingen er den mindste af vores fladfisk og regnes ikke for meget af mange fiskere. Men det er synd, for det er en fin lille fisk, der kan tilberedes på mange lækre måder.

Vin til ising

Den smager mindre nøddeagtig end den mere kendte og dyrere fladfisk, rødspætten, men den kan fint tilberedes og vinmatches på samme måde. Prøv alternativt at »spice« den op med opskrifter, der bruger chili eller en karrysauce, for så kunne »hverdagsfisken« serveres med en flaske cava med et snert restsukker, så den har en let sødme. En vin lavet af druerne Pinot Gris eller Gewürztraminer med ditto sødme vil også få klaveret til at spille.

Vinmatch: Cava, Pinot Gris, Gewürztraminer.

Fakta om ising

Sæson for ising: Ising må fanges hele året.

Udnyttelse: Hel, flået, filet.

Tilberedning: Stegt, grillet, kogt, dampet, ovnstegt.

Fangstområde: Nord-østlige Atlanterhav, Østersøen.

Kendetegn
Isingen kendes på, at sidelinien slår en halvcirkelformet bugt over brystfinnen. Den har en ensartet rødbrun farve, som dog kan variere meget, med kun ganske små rødlige pletter. Kødet er hvidt, sødligt og mørt.

Levested
Isingen lever ofte på sandbund fra 20–120 meters dybde, lidt dybere end rødspætten. Den er især talrig i Nordsøen.

Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 344 kJ
Protein 18,0 g
Kulhydrat 0,0 g
Fedt 1,0 g

Navn: Limanda limanda
Engelsk: Dab
Tysk: Kliesche/Scharbe
Fransk: Limande commune

Det vidste du måske ikke om ising
Isingen bliver også kaldt slette, dabs eller plæde. Isingen har nogenlunde samme spiseseddel som rød-spætten, den kan derfor være en hård konkurrent. Kvaliteten af isingen som spisefisk varierer efter levested.

Fiskekampagnen 2 gange om ugen har stillet billede og fakta om fiskene til rådighed for artiklen.

Annonce

Til forsiden…