Vin til hornfisk

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 26/01/2011

hornfisk

Lækker forårsbebuder med spræl i, hvis man skulle være så heldig at få den på krogen. Lækker med årets første persillesauce og en »grøn« Sauvignon Blanc hertil! Så er der dømt forår.

Vin til hornfisk

Der intet som hornfisk og lune forårsdage. Og heller intet som en Sauvignon Blanc i en grøn udgave, som smager af solbærblade og grønne stikkelsbær. Den passer rigtig godt til hornfisk med citronsaft, nye kartofler og persillesauce. Hvis man skulle have lyst til at nyde nye asparges til hornfisken, kan vinen udskiftets med en syrerig Riesling.

Vinmatch: Sauvignon Blanc og Riesling.

Fakta om hornfisk

Sæson for hornfisk
Hornfisken ankommer til Nordsøen, Kattegat og Bælterne i april–maj og forlader farvandene igen om efteråret.

Udnyttelse: Hel, udskåret, filet.

Tilberedning: Stegt, grillet, kogt, dampet, ovnstegt.

Fangstområde: Nord-østlige Atlanterhav, Østersøen

Kendetegn
Hornfisken har en næsten cylindrisk, meget slank krop, som er usædvanlig langstrakt. De hornagtige kæber er ualmindelig lange og nærmest omdannet til et næb. Underkæben er altid noget længere end overkæben og har en rødlig tone. Hele næbet er besat med små spidse tænder. Ryggen er mørkeblå, næsten sort. Fra ryggen ændrer farven sig ned ad siderne fra det blågrønne over sartgrøn til bugens perlemorsskinnende hvide. Benene er grønne. Kødet er hvidt og fast med en sødlig smag, lidt tørt, fedest om efteråret. Hornfisken er en glimrende svømmer, der ofte springer op af vandet, når den bliver jaget af tun eller marsvin.

Levested
Hornfisken er en stimefisk, som lever fritsvømmende nær vandoverfladen. Stimerne ankommer fra det østlige Atlanterhav til De Britiske Øer i marts–april.

Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 466 kJ
Protein 21,4 g
Kulhydrat 0,0 g
Fedt 2,7 g

Navn: Belone belone
Engelsk: Garfish
Tysk: Hornhecht
Fransk: Aiguille / Orphie

Det vidste du måske ikke om hornfisk
Hornfisk er kendt for sine grønne ben, som skyldes et ufarligt stof, som hedder vivianit (en jernfosfatforbindelse), men også for at springe op af vandet, når man fanger den på krog.

Fiskekampagnen 2 gange om ugen har stillet billede og fakta om fiskene til rådighed for artiklen.

Annonce

Til forsiden…