Vin til dybvandsrejer

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 03/05/2011

dybhavsreje koldtvandsreje nordsøreje

Dybvandsrejen bliver brugt i mange sammenhænge, fra den fantastiske rejemad, på pizzaen, i salater og så videre. Medmindre den fx er krydret eller marineret i kraftigt, er det nogenlunde de samme egenskaber vi skal have fundet frem i vinen.

Vin til dybvandsrejer

Dybhavsrejen, der også kaldes koldtvandsrejen og nordsørejen, har en fin og elegant rejesmag, som bedst fremhæves med salt, peber og lidt citron – det har de fleste prøvet fra den guddommelige rejemad. Derfor skal vinen også være fin, let og elegant og kunne klare lidt syre fra citronen. Det kan primært europæiske hvidvine. En let Chardonnay er et klassisk match med rejen, men prøv også en Chenin Blanc fra fx Loire. Eller hvad med en tør Riesling med noget mineralitet og noget syre? Eller en Sauvignon Blanc med samme egenskaber fra Bordeaux eller New Zealand.

Vinmatch: Chardonnay, Chenin Blanc, Riesling, Sauvignon Blanc.

Fakta om dybvandsrejer

Sæson for dybvandsrejer: Sæson hele året.

Udnyttelse: Bagkrop.

Tilberedning: Koges, grilles, steges.

Fangstområde: Nordøen, Nord-østlige Atlanterhav.

Kendetegn
Rejen er rød med lange savtakkede pandetorn og runde sorte øjne. Det tynde par af følehornene har brede hvide og røde ringe. I modsætning til mange andre rejearter er den røde reje rød både før og efter kogning. Den kaldes også dybhavsreje, koldtvandsreje og nordsøreje. Rejen kan blive op til 16–17 cm.

Næringsværdi pr. 100 g:
Energi: 327 kJ
Protein: 16,8 g
Kulhydrat: 0,0 g
Fedt: 1,1 g

Navn: Pandalus borealis
Engelsk: Pink shrimp
Tysk: Eismeergarnele
Fransk: Crevette nordique du Canada

Levested
Rejen lever på blød bund på 50 til 500 meters dybde ved 0–8°C varmt vand. De største mængder af rejer findes på dybder mellem 100 og 250 meter. Rejen er udbredt på fastlandssoklerne i Nordsøen og mange andre steder i Nordatlanten.

Fiskekampagnen 2 gange om ugen har stillet billede og fakta om fisken til rådighed for artiklen.

Annonce

Til forsiden…