Robert Parker sælger dele af The Wine Advocate og stopper som redaktør

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 12/12/2012

Foto: Pressefoto

Vinguruen Robert Parker Jr., der grundlagde The Wine Advocate for 35 år siden, stopper som redaktør og sælger en del af virksomheden til tre asiatiske investorer. Samtidig flytter The Wine Advocate til Singapore, hvorfra magasinet skal produceres.

Asiaterne rører ikke kun på sig som aftagere af Bordeaux’ topvine. Tre asiatiske investorer køber – for angiveligt 100 mio. kroner – indflydelse på de kanaler, hvorfra vi læser om vin. De har købt en del af Parkers imperium, hvor han dog fortsætter med at arbejde, blot ikke som chefredaktør af The Wine Advocate, fortæller Reuters og Wall Street Journal.

Magasinet og netstedet erobertparker.com skal fremover også dække den voksende asiatiske vinproduktion og tilmed indeholde annoncer, som læserne hidtil er sluppet for. Det konkurrerende vinmagasin Decanter er ellers af sine læsere blevet kritiseret for at have annoncer. Ny redaktør bliver Lisa Perrotti-Brown, der har arbejdet for Robert Parker igennem flere år og har en Master of Wine. Det store spørgsmål bliver, om de europæiske og amerikanske abonnenter er interesserede i at læse om vinproduktionen i Kina, Thailand og andre asiatiske lande.

Det har i længere tid været rygtet, at der ville ske ændringer, og at Robert Parker er begyndt at tænke på sin pension, men det kraftige asiatiske islæt overrasker de fleste. Flytningen sker for at være tættere på de asiatiske investorer og for at have fingeren på pulsen i et asiatisk marked, hvor der aftages kostbar vin til astronomiske beløb.

Lisa Perrotti-Brown blev Master of Wine (MW) i 2008 og bor i dag i Singapore, hvorfra hun fremover som redaktør skal lede The Wine Advocate. Foto: Pressefoto

Asiaterne vil udvikle The Wine Advocate

Robert Parker har understreget, at de tre nye investorer er dygtige forretningsfolk med styr på teknologiens muligheder, og så er de samtidig entusiastiske vinelskere. Der vil derfor allerede næste år ske ændringer. Én af dem er at læserne får mulighed for at abonnere på The Wine Advocate i en PDF-udgave. Derved kan der spares omkostninger til trykning og den fysiske distribution. Samtidig vil de nye ejere også satse på vinkonferencer og andre arrangementstyper.

Robert Parker trækker stadig i trådene

Vinguruen forlader ikke magasinet, for han vil stadig være direktør og bestyrelsesformand for The Wine Advocate. Parker insisterer også på, at hans kontor i den amerikanske østkyststat Maryland fortsat er hovedkontoret for det brand, han stadig ejer. Men med aktiviteterne og en redaktør placeret i Singapore, er det for kommentatorerne svært at se, at det ikke er en reel flytning til Asien.

Robert Parker fortsætter med at have ansvaret for Bordeaux, Rhône og delvist Californien i The Wine Advocate.

Nogle ser med glæde på, at den amerikanske vinkritiker Robert Parker ser ud til at nedtone sine aktiviteter, mens andre begræder det. For Robert Parker har gennem de seneste mange år haft noget, som mange andre har misundt ham, nemlig enorm magt og indflydelse i vinverdenen. Hans »Parker-point« og eventuel udeblivelse fra smagninger kunne have dramatisk indflydelse på vinpriserne og vil altså have det nogle år ud i fremtiden. Spørgsmålet er dog hvor længe endnu.

Fakta om Robert Parker

Robert McDowell Parker Jr., født 23. juli 1947 i Baltimore (Maryland), er historieuddannet og USA’s ledende vinkritikker med stor international indflydelse. Hans berømte 100-points skala, magasinet The Wine Advocate og udgivelser af vinguides har været årsagen til anerkendelsen, der også har været omdiskuteret pga. hans enorme magt. Ikke mindst hans forkærlighed for kraftige og alkoholrige vine har været genstand for kritik. Han er dog stadig måske verdens mest indflydelsesrige vinanmelder, selvom det ser ud til, at hans popularitet har toppet.

Til forsiden…