Kransekagetårn og kransekagekonfekt

Af Katrine Klinken, klinken.dk, 25/12/2012

kransekage

Foto: Line Falck (www.linefalck.dk)

Det er faktisk meget let at lave kransekage – og det smager bare så godt, når den laves af god marcipan og hele økologiske mandler. Bag kagerne så de får farve og smag, og ikke bliver helt så lyse som de færdigkøbte, der også er meget dyrere.

Kransekagetårn

Til 8 personer

100 g hele usmuttede økologiske mandler (med skind)
500 g rå ren marcipan
½–1 dl friske æggehvider (evt. pasteuriserede)
1–2 spsk flormelis

Glasur:
125 g flormelis
½ dl æggehvider (evt. pasteuriserede)
Evt. chokolade til at pensle med

  • Hak usmuttede mandler fint, evt. på foodprocessor. Skær marcipanen ud i mindre stykker eller riv den på den grove side af et rivejern. Ælt marcipanmassen igennem med æggehvider og hakkede mandler.

Foto: Jeppe Carlsen

Katrine Klinken er madskribent og skriver hver anden uge klummen »Værs’go ’og spis!« i dagbladet Information og hver uge »Katrines Køkken« i ugebladet Hjemmet. Katrine Klinken er uddannet kok og ernærings- og husholdningsøkonom og forfatter til flere end 20 kogebøger – de fleste grundkogebøger for børn og temabøger.

Lære mere på Klinken.dk

  • Rul dejen i flormelis til fingertykke stænger i forskellige længder (med 4 cm’s forskel): 8 cm, 12 cm, 16 cm, 20 cm, 24 cm, 28 cm, 32 cm og en kugle til top. Tryk stængerne let, så de får form som en tagryg. Dyp evt. fingrene i en skål med vand – så er det lettere at forme dejen. Form stængerne til ringe, og læg dem og toppen på en bageplade med bagepapir.
  • Bag kagerne i ovnen 8–10 min. ved 225 grader, til de er lysebrune. Tag bagepladen ud, og træk bagepapiret med ringene ud på bordet.
  • Lav glasur: Rør flormelis og æggehvide til en tyktflydende masse. Hæld den i en lille plasticpose. Stik hul, fx med en kødnål, i et hjørne af posen, og sprøjt glasuren op og ned af kransekagerne i zik-zak mønster. Alternativt kan glsuren smøres på med en ske
  • Når glasuren er tør, lægges kransekage-ringene i plastposer og opbevares koldt.
  • Ved anretning lægges den største ring nederst, derefter den næststørste og så fremdeles, til kransene danner en top eller kegle. Den kan evt. gøres mere stabil ved at pensle ringene med smeltet chokolade i buden, før den næste lægges ovenpå.

Kransekagekonfekt

Kagerne kan laves af samme dej som ovenfor til kransekage. Form små kager og sæt på bagepapir. På billedet er de 100 g mandler erstattet med pistacienøddekerner, og der er tilsat 1 håndfuld soltørrede tranebær. Kransekagekonfekten er pyntet med hasselnøddekerner.

Annonce

Annonce

Til forsiden…