Hvid gløgg med frugtbrændevin og pære

Af Claus Meyer, www.clausmeyer.dk, 30/11/2011

hvid gløgg

Foto: Anders Schønnemann

Hvid gløgg med frugtbrændevin og pære (6–8 glas)

5 dl god koldpresset æblemost
3 dl vand
2 dl koncentreret hyldeblomstsaft
saft af ½ citron
2 spsk. rørsukker
1 stjerneanis
3 hele sorte peberkorn
1 kardemommekapsel
1 skive ingefær (½ cm)
1 pære
½-1 dl pære- eller æblebrændevin
30 g lyse rosiner

Kom alle ingredienserne (undtagen brændevin, pære og lyse rosiner) i en gryde, og kog dem op. Tag herefter gryden af varmen, og lad gløggen trække i ½-1 time, så den kan tage smag af alle krydderierne.

Sigt gløggen, og varm den let op igen, smag evt. til med lidt ekstra citronsaft og frisk ingefær. Tricket med frisk ingefær er at rive lidt på den fine side af et rivejern og så presse det imellem to skeer, så det kun er den rene, stærke ingefærsaft, der ryger i gløggen.

Tag gløggen af varmen, og smag den til med brændevin – den må ikke koge, efter at brændevinen er kommet i. Det gælder sådan set også ingefærsaften. Kogning ændrer smagen fra tydelig ingefæragtig til brændende.

Skær pæren i kvarter, befri den for kernehus, og skær frugtkødet i små tern.

Fordel pæretern og lyse rosiner i 6–8 varmefaste glas, og hæld den varme gløgg oveni. Server straks som en frisk og krydret vinterdrik, der giver varme i kinderne efter en tur i kulden.

TIP Hvis du ejer en juicepresser, kan du selv presse æblemost til gløggen – det giver en ekstra dejlig smag. Brug nogle gode, lagrede efterårsæbler som syrligt-søde ingridmarie, krydrede ananasreinette, små luksuriøse mandel-aromatiske pigeoner, saftige og aromatiske jonagold eller parfumerede coxoranger.

Winelab.dk har i samarbejde med Lindhardt og Ringhof fået lov til at bringe opskriften fra Claus Meyers bog ALMANAK, der ligeledes er anmeldt her på stedet.

Til forsiden…