Blomsterbergs Jul : Mors klejner

Af Mette Blomsterberg, 27/11/2012

Min mor lavede de bedste klejner i verden. Hun bagte dem kun i begrænsede mængder, og det var kun særligt udvalgte, der var heldige at få dem serveret. Det er et stort arbejde at bage dem – men de bringer minder og store følelser frem. Foto: Lars Ranek

Giver ca. 50 stk.

Dej
150 g smør
½ polynesisk vaniljestang
150 g sukker
3 usprøjtede citroner
½ kg hvedemel
2 tsk kardemomme
3 mellemstore æg
3 spsk fløde
1 kg palmin til at koge klejnerne i
1 klejnespore

Opskriften er fra bogen:

Mette Blomsterberg:
Blomsterbergs Jul
221 sider, hardback. 250,–
Politikens Forlag
Udgivelsesår: 2012

Læs anmeldelsen.

6/6 stjerner

Tag smørret ud af køleskabet i god tid, så det har stuetemperatur, når du går i gang.

Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud med en lille kniv. Mas kornene sammen med en anelse af sukkeret med kniven, så kornene skilles ad.

Skyl citronerne og riv den yderste gule skal fint. Ælt det hjemmelavede vaniljesukker, sukker, citronskal, hvedemel, kardemomme, smør og æg sammen til en sammenhængende dej. Tilsæt til sidst fløden, ælt godt og stil dejen i køleskab i ½ time.

Tilmeld dig Winelab.dks nyhedsbrev og bliv klog på vin og mad

Rul dejen i lidt ekstra hvedemel til ét stort dejstykke, der er 3 mm tykt. Skær dejstykket med klejnesporen i 3 cm brede strimler. Skær strimlerne i skrå stykker, der er 6 cm lange. Skær et snit i midten på langs af hvert skråstykke og vrid klejnerne igennem dette hul til den karakteristiske klejnefacon.

Varm palminen op til det varmepunkt, hvor de vredne klejner koger kontrolleret, når de kommer forsigtigt ned i gryden. Prøv dig frem, men pas på, det er meget varmt.

Kog klejnerne 6 stk. af gangen, til de er let gyldne overalt – vend dem gerne undervejs.

Tag de kogte klejner op med en hulske og læg dem straks på et sammenfoldet stykke køkkenrulle, der opsuger overskydende fedt.

Lad dem køle helt af og kom dem i en kagedåse eller en beholder med tætsluttende låg.

Til forsiden…