Rugbrødsmad med nye kartofler, røget makret, røget mayo, radiser og tallerkensmækker

Af Mikkel Karstad, 10/04/2016

4 personer

Ingredienser
1 røget makrel
500 g nye danske kartofler
6 radiser
1 potte tallerkensmækker
salt og friskkværnet peber
4 skiver groft rugbrød
3 dl rapsolie
4 æggeblommer
1 spsk sennep
3 spsk æbleeddike
salt og friskkværnet peber

Pluk makrellen helt fri for ben og skind, læg kødet på en tallerken, og dæk det med køkkenfilm. Kom ben og skind fra makrellen i en gryde, kom rapsolie over, og varm forsigtigt olien op til 50–60 grader. Tag gryden af, og lad olien køle af og trække smag fra makrelbenene.

Vask kartoflerne, og kom dem i en gryde med vand, så det dækker, og lidt salt. Kog kartoflerne under låg i 8–10 minutter, sluk for blusset, og lad dem trække færdige.

Mayo

Pisk æggeblommer, sennep, eddike, salt og friskkværnet peber »hvidt« og cremet, og pisk herefter den afkølede, sigtede makrel- olie ned i æggemassen lidt ad gangen, så æggemassen hele tiden når at optage olien og bliver tykkere, indtil al olien er brugt. Smag eventuelt mayoen til med lidt ekstra salt og friskkværnet peber.

Smør 4 rugbrødsskiver med din mayo, del de lune, kogte kartofler er i halve, og kom dem på rugbrødsskiverne. Kom stykker af røget makrel, tynde radiseskiver og tallerkensmækker pa toppen. Krydr med lidt ekstra salt og friskkværnet peber. Server madderne som en god frokostret.

Til forsiden…