Opskrift på portonic. En ny klassiker?

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 07/07/2014

niepoort portonic fever tree

Portvinshuset Niepoort anbefaler 1 del af deres White port til 1 del tonic vand, tilsat lidt presset citron, is og serveret i et long drink glas. Det bliver lidt for meget portvin til min smag. Foto: Niepoort

Alle kender en gin/tonic. Eller GT blandt venner. Men hvad med en portonic? Hvid portvin og tonic. Hvis du har været i Portugal, har du måske fået denne drink stukket i hånden inden en middag. Få den rigtige opskrift her.

Gin/tonic er en ægte klassiker på drinkskortet verden over, og du har sikkert også fået nogle stykker af dem gennem tiden. Derfor er tiden måske også inde til at skifte gin ud med hvid portvin? Hvid portvin er nemlig perfekt til formålet. Jeg har flere gange haft fornøjelsen af at drikke en portonic med udsigt til den smukke Douroflod i Portugal, eller som aperitif inden en middag på en lækker portugisisk restaurant. Den hvide portvin har smag af orangeskal, vanilje og ikke mindst hvide rosiner og modne druer, og et skvæt tonic giver drinken en lækker frisk bitterhed.

Den bedste portonic og valget af tonic
Jeg har haft portonic i vinlaboratoriet og fundet frem til den opskrift, som efter min mening er den mest lækre. I Portugal har jeg tit oplevet portvinen lidt for dominerende i portonic, da portugiserne blander den 1:1. Mindre portvin klæder drinken. Graham’s hvide portvin og Niepoorts ditto er super gode at mikse i en drink. Niepoorts er lidt mere intens i sin frugt og sødme end Graham’s, der er en smule mere afdæmpet i sin frugt. Så valget af den hvide port er lidt en smagssag.

Hemmeligheden ligger i valget af tonic. Den klassiske Schweppes Indian Tonic Water er populær, og i blindsmagninger for gin og tonic vinder den faktisk oftest, fordi den er benchmark for, hvordan en tonic skal smage, eller måske rettere, hvordan vi er vant til, at den skal smage. Men Schweppes er også en sød tonic vand. Jeg er generelt stor fan af den lidt dyrere Fever Trees Indian Tonic Water, da den er mindre sød, mere frugtig og elegant. Og så spiller den utrolig godt op til hvid port og giver den en lækker bitterhed og friskhed. Fever Tree er i øvrigt også min farvorit til gin/tonic.

Opskrift på portonic

1 del hvid portvin
2 dele Fever-Tree Indian Tonic Water eller Schweppes Tonic
Smag til med citron
Isteringer
Evt. pynt med mynte eller citronmelisse

Omrøres og serveres i et tyndt long drink glas som aperitif eller nydes som en almindelig drink.

Annonce

Til forsiden…