Tre gode gaveideer til vinelskeren – og dig selv

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 16/12/2011

Udbuddet af vintilbehør er stort og broget, men her er tre enkle redskaber eller gadgets, som vinelskeren med garanti kan bruge. De er faktisk ikke til at leve uden i længden.

Proptrækkeren, der virker

proptrækker

Slut med et stå og fumle med proppen og en uduelig proptrækker. Brug det værktøj, som de professionelle sommelierer bruger. Med en tjenerproptrækker – eller en to-leds proptrækker, som den også kaldes – er det let at åbne en flaske vin. Det starter allerede, når du skal skær folien af flaskens top. Med denne model af en proptrækker er der en indbygget foldeudkniv, som kan få bugt med selv en tyk metalfolie. Et takket skær kan dog rive folien på en grim måde, så kig efter et glat skær. Spiralen, der skrues ned i proppen, er tit belagt med teflon og er så lang, at selv de lange propper ikke bliver noget problem. Proppen trækkes op ved hjælp af de to led – først det øverste led og så det nederste led. På den måde knækker en prop meget sjældent. De billigste modeller er lavet i hård plastic eller metal, mens de dyreste kan være lavet i ædelmetaller eller eksotiske træsorter.

Prisniveau: Fra cirka 100 kr. og opefter. Kan købes hos de fleste isenkræmmere og gode vinhandlere.

Vinglas med respekt for vinen

vinglas

Hvis du ikke har nogle gode vinglas, kan du lige så godt lade være med at drikke god vin. Dårlige vinglas, fx de gammeldags små ballonglas, ødelægger nemlig muligheden for at dufte og smage på vinen. Den gode nyhed er, at gode vinglas ikke nødvendigvis er sindssygt dyre. Men hvis det skal være godt, skal glassene være produceret af seriøse glasfirmaer, der ved, hvordan vinglassets facon påvirker vinens duft og smag. I den prisbevidste ende findes et mærke som tyske Spiegelau, der laver mange forskellige glasserier. Nogle af deres serier findes ofte på tilbud til ca. 300 kr. for en kasse med 6 glas. I den lidt dyrere ende findes østrigske Riedel, der anses for at være verdens førende glasproducent. Riedel laver mange forskellige serier og prisniveauer. Deres priser starter typisk ved cirka 150 kr. pr. glas, og de kan købes hos vinhandlerne.

Prisniveau: Fra cirka 50 kr. pr. glas og opefter. De kan købes i de fleste vinbutikker, supermarkeder og gode isenkræmmere.

Vinkøleren, du ikke kan undvære

vinkøler

Inden du har ejet denne vinkøler, kan det måske være svært at se den helt store idé i den. Men har du først haft den i et par uger, kan du ikke leve uden den. Vinkøleren fungerer ved, at den har fast plads i fryseren. Når du så skal køle en flaske vin, eller andet, der skal drikkes koldt, presser du køleren ned over flasken, og i løbet af 5–8 minutter, vil de indbyggede fryselementer have afkølet vinen til kold drikke temperatur. Den er ikke bare smart til at få kølet en flaske kold vin i en fart, den er også genial til at holde en flaske vin eller børnenes sodavand iskold om sommeren. Den dukkede op for et par år siden som en enkel model, men nu har selv de store producenter af isenkram fået øjnene op for vidunderet. Derfor kan du nu købe den i mange variationer og prisniveauer. Jeg kan ikke leve uden min(e)!

Prisniveau: Fra cirka 100 kr. og opefter. De kan købes i de fleste vinbutikker og gode isenkræmmere.

Til forsiden…