Den moderne klassiker: Dansk kirsebærvin og risalamande

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 13/12/2018

Foto: PR/Frederiksdal

KIRSEBÆRVIN: For ti år siden ville de fleste danskere tænke på en sløj omgang med støv på, fra supermarkedets nederste hylde, hvis nogen sagde kirsebærvin. I dag kan især Frederiksdal men også Cold Hand Winery fejre, at de har skabt en helt ny glorie over en vinkategori, som popularitetsmæssigt topper til risalamande med kirsebærsauce.

Frederiksdal startede i det små i 2006 og sendte de første flasker på markedet i 2008 og 2009, og siden tog det fart. I dag laves cirka 80.000 flasker årligt, og det lollandske gods eksporterer kirsebærvin til 19 lander – i USA alene til knap 30 stater. Nogenlunde tilsvarende lyder historien fra Cold Hand Winery, som primært har satset på æblevine, men som også er anerkendt for sine kirsebærvine.

Grundlægger af Frederiksdal, Harald Krabbe, tjekker hvordan vinene udvikler sig. Foto: PR/Frederiksdal

Kirsebærvinen er som skabt til klassisk risalamande med kirsebærsauce. Det giver lidt sig selv, at vinen og saucen arbejder i samme retning, da de har samme ophav, men kirsebærvinen skal have en tilpas sødme for at kunne følge med. Netop Frederiksdals og Cold Hand Winerys kirsebærvine har denne elegante sødme sammen med en frisk syre og en stor og vidunderligt kompleks kirsebærfrugt. Den moderne danske kirsebærvin har dermed alle forudsætninger for at blive en ny, solid tradition på de danske juleborde.

Foto: PR/Cold Hand Winery

Vin til risalamande med kirsebærsauce skal have følgende egenskaber:

  • Rød dessertvin fungerer bedst med kirsebærsaucen.
  • Vinen skal være en sødvin med en god fyldig sødme.
  • Den skal have en stor fylde i frugtigheden og have smag, der optimalt går i retning af kirsebær.

Husk at servere vinene ved cirka 10 grader. Ta’ eventuelt flasken ud af køleskabet et kvarter, før du vil servere vinen.

Anmeldte nye årgange af dansk kirsebærvin

Prunus Nigra dansk kirsebærvin (50 ml)Cold Hand Winery Prunus

BedÝmmelse: 5/6 stjerner

Cold Hand Winery Prunus Nigra (0,5 ltr) 2016

Frugtvin fra Cold Hand Winery, Jylland i Danmark, Forhandles af Førende vinforhandlere, 250,00 kr.

Ekstremt elegant og ren duft af nyplukkede sorte kirsebær, kirsebærsten og en anelse marcipan. Fløjlsblød mundfornemmelse med en delikat og opstrammende syre, som omslutter vinen Læs anmeldelse…

Frederiksdal Likør af Kirsebær

BedÝmmelse: 5/6 stjerner

Frederiksdal Kirsebærlikør

Frugtvin fra Frederiksdal, Lolland i Danmark, Forhandles af Frederiksdal, Førende vinforhandlere, 249,00 kr.

Intens og æterisk parfumeret duft af kirsebærsten og elegante mirabelleblomster. Flot og meget ren i udtrykket. Læs anmeldelse…

Annonce

Annonce

Til forsiden…