Württemberg

Af Thomas Bohl, 25/02/2018

Foto: ©DWI

Rød revolution: Sydtyske Württemberg er i dag leveringsdygtig i elegante og delikate rødvine, som – hvis du kan finde frem til dem – oven i købet giver smæk for skillingen.

Württemberg er Tysklands fjerdestørste vindistrikt og landets suverænt største spiller på rødvinsmarkedet. Godt 72% af vinene er røde, og variationen er stor. Omkring byerne Stuttgart og Heidelberg spreder vinmarkerne sig langs Neckarfloden og dens bifloder Enz, Jagst, Kocher, Rems og Tauber. Områdets vigtigste vinbyer er Fellbach, Heilbronn og Weinsberg.

Fra masseproduktion til klasseproduktion

Mange har betragtet området som en altmodisch udkantsregion, der ikke helt har fulgt med tiden. Det står i skarp kontrast både til den lokale selvopfattelse og den udvikling, der faktisk har præget Württemberg på det seneste. »Vi kan alt – undtagen tysk« siger et lokalt reklameslogan – med ironisk reference til den udfordrende schwabiske dialekt, der tales i området. I de seneste årtier har en række fremsynede vinmageres initiativ, kappestrid og virkelyst givet området et kvalitativt løft og sendt spændende vine på markedet.

Kooperativer har traditionelt tegnet Württembergs profil, og tidligere var fokus på masseproduktion til det tyske hjemmemarked – især schwaberne selv var tørstige. Trollinger halbtrocken fungerede fremragende som tørstslukker til tyskernes søde tand. Man dyrkede sorter med høje udbytter og fik hurtigt penge i kassen.

I dag ser tingene anderledes ud. Kooperativerne har sadlet om og fået kvalitet som kæphest. Flere af dem vinificerer også separat for enkelte vindyrkere. Samtidigt er en række dygtige, individuelle vinmagere stormet frem. Særligt imponerende er de resultater, man ser med sorten Lemberger hos huse som Weingut Dautel og Weingut Heid. Kvaliteten er altså steget betragteligt, men priserne har ikke taget samme himmelflugt. Størstedelen af produktionen drikkes dog stadig lokalt og nationalt.

Trollinger og Lemberger

Variationen i Württemberg er stor. Der dyrkes over 90 forskellige sorter. Særligt to sorter bør dog fremhæves som områdets særkende: Den milde Trollinger og den karakterfulde Lemberger.

Trollinger giver lyse, lette, saftige rødvine med pikant bærsmag. Lemberger derimod giver mørke, tætte og tanninrige rødvine med kompleksitet og lagringspotentiale. Lemberger er samme sort som den østrigske Blaufränkisch, men stilen bliver lidt lettere i Württemberg. Den kan med rette betragtes som Württembergs skjulte skat.

En anden regional specialitet er Schillerwein, en slags rosé frembragt ved at gære grønne og blå druer sammen – en traditionel vin, der andre steder i Tyskland kendes som Rotling. Alle regionens druer kan bruges, oftest er der tale om Trollinger og Riesling.

Foto: ©DWI

Vinskolen i Weinsberg

Den statslige vinskole og forsøgsstation Weinschule Weinsberg har spillet en vigtig rolle ikke kun i Württembergs men i hele Tysklands nyere vinhistorie. Her er sorter som Dornfelder, Kerner, Acolon og en lang række Cabernet-krydsninger kommet til verden. Weinsberg har således bidraget væsentligt til den variation i druesorter, der præger Württemberg. I dag arbejder man særligt med at frembringe krydsninger og hybrider til fremtidssikring af vinbruget i en verden med klimaforandringer og tiltagende problemer med plantesygdomme. Weinsberg uddanner også unge vinmagere, og huset producerer udmærkede rødvine.

Vinbrug i Stuttgart

»Stuttgart offers more« har længe været byens internationale slogan, og Stuttgart har unægteligt mere at byde på, hvis man kun forventer at finde fodbold, bilindustri og barokke slotte i byen: Rundt omkring står nemlig 420 hektar vinmarker, og dermed optager vinbrug godt 2% af Stuttgarts areal. Götzenberg, Mönchberg, Schlossberg og Zuckerle er blandt de kendteste marker. Størstedelen er beplantet med Trollinger, Dornfelder og Spätburgunder.

Vin ved Bodensee

Württemberg huser for øvrigt også Tysklands sydligst beliggende vinmarker: En lille enklave i området omkring byen Lindau ved den store indsø Bodensee hører formelt til Württemberg. Efter Første Verdenskrig tog vinbruget et voldsomt dyk, men efter Anden Verdenskrig har det så småt rejst sig igen. Her dyrkes især Müller-Thurgau, Dornfelder og Spätburgunder.

Fakta om Württemberg

Vinregionen ligger i: Baden-Württemberg i Tyskland

Areal: 11.500 hektar (71% blå druer, 29% grønne)

Vigtigste druesorter: Trollinger, Lemberger, Schwarzriesling, Dornfelder, Portugieser, Spätburgunder, Riesling, Silvaner, Kerner, Scheurebe.

Områdets karakteristika: 11,5% af Tysklands vinareal. Usædvanligt for Tyskland er det overvejende et rødvinsproducerende område, og ligeledes atypisk tegnes det af en lang række forskellige druesorter og vinstile. Klimaet er lunt med moderat nedbør. Jordbunden er kalkholdig lerjord med gips og sandsten. Landskabet er bakket med en del stejle marker, særligt langs Neckar og dens bifloder. 18 medlemmer af VDP

Eksempler på gode producenter i Württemberg: Weingut Aldinger, Weingut Dautel, Weingut Heid, Weingut Schnaitmann, Herzog von Württemberg.

Anmeldte vine fra Württemberg

BedÝmmelse: 5/6 stjerner

Weingut Heid Rosé Cuvée Luise 2014

Rosévin fra Weingut Heid, Württemberg i Tyskland, Forhandles af Vinpusheren, 99,00 kr.

Spændstig og aromatisk rosé fra det sydtyske. Intens rosa farve. Frisk duft af skovjordbær, røde kirsebær og violer. Læs anmeldelse…

Hanweiler Riesling Spätlese N

BedÝmmelse: 5/6 stjerner

Hanweiler Riesling Spätlese N 2009

Hvidvin fra Hanweiler, Württemberg i Tyskland, Forhandles af Krone Vin, 222,00 kr.

Gule modne æbler og flint i den utroligt dejlige duft på denne Riesling fra Württemberg. Det mineralske dominerer smagen. Stort og komplekst. Læs anmeldelse…

Annonce

Annonce

Annonce

Til forsiden…