Saale-Unstrut

Af Thomas Bohl, 14/07/2017

Foto: ©DWI

Denne lille østtyske vinregion får sit navn fra de to floder, Saale og Unstrut, som vinmarkerne koncentrerer sig omkring. Mange marker ligger på sydvendte skråninger ned mod floderne, og flere af dem er bygget som tørsatte stenterrasser.

Saale-Unstrut ligger vest for Leipzig omkring Freyburg og ikke langt fra Weimar. Området er dermed Tysklands nordligste, og den 51. nordlige breddegrad løber lige igennem. Så højt mod nord er der køligt, og det kan mærkes i vinene, der alle har god syre. Heldigvis er den årlige mængde nedbør lav, så der opnås en pæn smagskoncentration.

Det er et udpræget hvidvinsområde, og de hyppigste sorter er Müller-Thurgau, Weissburgunder og Riesling. Det er lette og friske vine med en sart frugt. En smule let rødvin bliver det også til på sorter som Portugieser og Dornfelder. Priserne er moderate, men vinene er svære at opdrive uden for Tyskland. Området er smukt, og da de fleste vine sælges og drikkes lokalt, er den mest oplagte mulighed for at smage dem ved at rejse rundt i området. Der er et veludbygget net af cykelstier i det let kuperede terræn, megen natur og velbevarede slotte som Neuenburg og Rudelsburg.

Historiske udfordringer

Vinavlen i området led i det 20. århundrede under tidernes ugunst, mest af alt i det gamle DDR’s tid. Traditionen har området dog med sig: Der har været dyrket vin her siden 998, dokumenteret i skrifter fra kejser Otto den 3.s tid. I de seneste år har kvaliteten rejst sig igen, og med tiden vil den sikkert nå sine historiske højder.

Rotkäppchen er et kendt sekthus fra området, og netop Rotkäppchen er i dag det stærkeste, stadig eksisterende brand fra det tidligere DDR.

Saale-Unstrut

Fakta om Saale-Unstrut

Vinregionen ligger i: Tyskland

Areal: 740 hektar

Vigtigste druesorter: Müller-Thurgau, Weissburgunder, Riesling

Områdets karakteristika: Kuperet område, kalkholdige lehm- og løssjorde. De fleste vinmarker vokser på skråninger og terrasser af tørsatte stenmure langs floderne. Meget køligt, men tørt klima.

Eksempler på producenter i Saale-Unstrut: Uwe Lützkendorf, Weingut Pawis, Rotkäppchen.

Annonce

Annonce

Annonce

Til forsiden…