De ti sherrytyper og deres match til mad

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 02/02/2013

Sherry kan være lige fra knastør til vanvittitg sød og sirupsagtig. Her følger en oversigt over typernes karakteristika og retninger for maden, som de matcher til.

Fino

Lysegul til mørkegylden sherry, der har en skarp duft og et snert af gær fra det specielle florlag, der optræder i lagringsfadet. Dufter også af mandler, brød og urter. Elegant og let kompleks smag, ofte med mandler i eftersmagen.

Velegnet til: Aperitif, lyse fisk, saltede fisk, caviar, oliven, tørrede frugter, iberisk skinke (saltet), asparges.

Manzanilla

Meget lys halmfarvet sherry. Skarp og delikat duft med med kamilleblomst, brøddej og mandler. Tør, frisk og delikat duft. Let stil med en tør afslutning. Karakteristisk duft og smag af flor, og som følge af det specielle mikroklima hos sherryhusene i byen Sanlúcar de Barramedas. Den fødte tapasvin.

Velegnet til: Aperitif, lyse fisk, saltede fisk, caviar, oliven, iberisk skinke (saltet), supper, milde oste.

Amontillado

Elegant vin med en smuk gylden farve. Afdæmpet og raffineret duft af hasselnødder, aromatiske urter og pibetobak. Let og rund mundfornemmelse med en balanceret syre. Smagen er kompleks og meget interessant som følge af to forskellige lagringer undervejs i tilblivelsen.

Velegnet til: Mandler og nødder, oste (ikke for kraftige), røget fisk, supper.

Oloroso

Gylden sherry, der i glasset kan have en farve fra rav til mørk mahogni. Varm mundfornemmelse med kraft, kompleksitet og afrundede smagsnuancer. Valnødder er dominerende i den nøddeagtige duft, med røg, urter og tobak. Kraftig smag med god struktur og kompleksitet.

Velegnet til: Mandler, oste, tun, vildt, kød (simreretter).

Palo Cortado

Smuk mørkfarvet sherry, fra kastanje til mahogni. Stor og dyb kompleks duft der minder om en Amontillado, mens smagen mere går i retning af en Oloroso. Dyb, afrundet og generøs meditationsvin.

Velegnet til: Nødder, mellemlagrede til lagrede oste, tun, vildt, simreretter.

Pale Cream

Farven er fra lys halm til gylden. Dufter som en aldret vin med hasselnød og brøddej, der stammer fra flor. Lys og frisk mundfornemmelse med en delikat og balanceret sødme.

Velegnet til: Foie gras og frisk frugt, for eksempel pærer.

Medium

Rav- til mørk kastanjefarvet sherry. En kraftig duft af et miks af lakrids, Amontillado sherry, kager og bagte æbler. Mediums smag starter let tørt og opleves mere og mere sød, indtil den slutter komplekst med en rar og let alkoholisk fornemmelse.

Velegnet til: Foie gras, patér og retter med karry.

Cream

Kastanje- til mørk mahognifarvet med et let præg af sirup. Kraftig duft af Oloroso (se ovenfor), kombineret med lidt sødme i retning af ristede nødder, nougat og karamel. Kraftig vin med en blød mundfornemmelse, en balanceret sødme og en lang lækker eftersmag.

Velegnet til: Foie gras og frisk frugt, som for eksempel appelsin og melon.

Moscatel

Kastanje- til intens mahognifarvet. Druens karakteristiske duft kan klart genkendes i form af jasmin- og appelsinblomster blandet med lidt honning. Sødme i vinen kombineret med lidt syre i retning af lime og grape som det dominerende.

Velegnet til: Frugtsalater, is, tærter og kager.

Pedro Ximénez (PX)

Mørkebrun, nærmest sort og tyktflydende sherry. Rig og intens duft i retning af tørrede frugter som rosiner, figner og dadler, tilsat honing, syltetøj og kandiseret frugt. Fløjlsblød og sirupsagtig mundfornemmelse.

Velegnet til: Is (prøv at hælde den over en god vaniljeis), christmas pudding, chokolade og blåskimmelost.

Annonce

Annonce

Annonce

Til forsiden…